viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 12.01.24 @ 08:45

Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo, ljubitelji meteorologije i meteorolozi amateri koji svakodnevno na društvenim mrežama i u medijima iznose svoje prognoze koje prate desetine tisuća građana u Srbiji i regiji, bit će saslušani u policiji zbog prijava koje su protiv njih predate krajem prošle godine Upravi policije za grad Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnositelj prijave optužuje Ristića, Đurića i Čubrila da se “nisu školovali za meteorologe i da imaju druga zanimanja”, ali da “preko sredstava javnog informiranja daju upozorenja, najave, prognoze o vremenu, iako za to nisu stručni, niti ovlašteni, jer po Zakonu o hidrometeorološkoj službi podatke jedino smije i dužan je da da Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Blica su otkrili da se jedna od osoba koja je podnijela elektronsku prijavu predstavlja kao Dušan J. i tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane. Dušan J. je u prijavi naveo da se “u posljednje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi, i to imenom – Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da su njihove prognoze o vremenu i vremenskim pojavama netočne, preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i na taj način ostvare što veću zaradu, čime se navodno stvara i širi panika među građanima jer ne znaju koliko je to zaista točno i opasno, a širenje panike preko medija je krivično djelo.

Samo vremenske prognoze Marka Čubrila prati više od 23.000 ljudi na Facebooku.

Oglasi
LM