viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.07.23 @ 07:50

U Beogradu je završen deveti prosved “Srbija protiv nasilja” na kome su građani šetali do zgrade TV Pink jer smatraju da je reality program koji se emitira na toj televiziji doprinio talasu nasilja u svibnju kada je u dva masovna napada ubijeno 19 ljudi, od čega devetoro djece iz beogradske osnovne škole, javlja Anadolija.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović je dan pred prosvjed ispred zgrade svoje televizije razvio veliku narodnu zastavu Srbije, što je među dijelom javnosti shvaćeno tako da želi da zaštiti ili sakrije zgradu od građana.

OGLAS

Podnijeli prijavu protiv Mitrovića

Opozicijski poslanik Srđan Milivojević je zato nekoliko sati prije prosvjeda podnio prijavu policiji protiv vlasnika TV Pink Željka Mitrovića zbog, kako je naveo, kršenja Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije.

OGLAS

Milivojević je ukazao da zakon zabranjuje isticanje zastave Srbije “na način da je zastava izložena tako da dodiruje tlo ili tako što je izložena kao zavjesa ili draperija”.

OGLAS

Ocijenio je da način na koji je postavljena zastava Srbije na zgradi TV Pink “vrijeđa dostojanstvo Srbije, patriotska osjećanja građana i izražava se grubo nepoštovanje obilježja Srbije”.

Mitrović je nekoliko sati kasnije, prije nego što su građani došli pred njegovu televiziju, premjestio položaj zastave tako da je ona izgledala kao nadstrešnica.

Građani su uzvikivali “robija” i “Željko lopove”.

“Reality-ja neće biti”

Na prosvjedu je rečeno da “reality-ja neće biti” jer je “dosta bilo igranja sa životima djece i njihovom budućnošću”.

Glumica Bojana Novaković rekla je na početku prosvjeda da je nasilje kada se laže u Narodnoj skupštini, a da nasilje nije kada se povisi ton da bi se te laži demantirale.

Dodala je da je nasilje normalizacija agresije prema djeci, ženama i slabijima, i istaknula da nasilan nije samo “onaj tko ih ubije, već sustav koji tim ženama i djeci ne pruža zaštitu“.

Novaković je naglasila da je nasilje promocija silovatelja u medijima i kada ljudi u institucijama prave zakone u kojima piše tko smije koga da voli.

Dodala je da nasilje nije kada se taj bijes građana kanalizira u prosvjed, već da je to obrana ljudskih prava i kolektivna njega.

,,Molim vas da ostanemo bijesni i glasni, i da nikada ne zaboravimo djecu i mlade čija je smrt izazvala ovaj bunt, jer oni nikad neće iskusiti promjene koje smo pokrenuli i koje ćemo donijeti, a zaslužili su ih i zato sve mora da stane”,r rekla je Novaković.

Oglasi
LM