viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.03.24 @ 21:41
OGLAS

Na sjednici Europskog vijeća koja se održala u četvrtak u Bruxellesu Bosna i Hercegovina je dobila ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj Uniji, javlja Avaz.

OGLAS

Brojni mediji navode da su pregovore s BiH najviše zagovarale države članice Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija.

Na povijesnom trenutku za BiH čestitao je i hrvatski premjer Andrej Plenković. – Uspjeli smo! Donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! – napisao je premijer Plenković na X profilu.

OGLAS

“Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda”, naglasio je u nastavku objave. Hrvatski premijer je danas popodne, uoči početka samita EU na kojem je odluka o otvaranju pregovora s BiH najavljena kao jedna od tema, izjavio da nije realno očekivati da Bosna i Hercegovina odmah danas dobije i datum za početak pregovora.BiH je još 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU, a status kandidata joj je dodijeljen u prosincu 2022. godine. Godinu kasnije Bosna je dobila nekoliko dodatnih uvjeta koje mora ostvariti kako bi pristupila pregovorima. Prošlog tjedna Europska komisija je dala preporuku za otvaranje pregovora s BiH, što je danas i potvrđeno. Ursula von der Leyen je potvrdila da je u posljednjoj godini napravljeno više nego u prijašnjih 10.

OGLAS

– Europsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj europskoj obitelji. Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada se mora nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina mogla postojano napredovati, kako vaš narod želi – čestitao je BiH predsjednik Europskog vijeća Charles Michael.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM