viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 09:05

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već sljedećeg tjedna. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj burzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 milijuna KM. Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. siječnja na Banjalučkoj burzi. Planirani iznos emisije je 10 milijuna KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Bit će to prvo ovogodišnje zaduženje RS. Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 milijuna KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milijun KM.

OGLAS

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem bit će upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za financiranje kapitalnih investicija, refinanciranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uvjetnih obaveza po osnovu garancija RS te za financiranje proračunskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo financija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

OGLAS

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na povijesnom minimumu. Oporba je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u proračunu. 

OGLAS

“Neplanirano zaduživanje kao što je neplanirano bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu plaću u RS. To je umjetna priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču”, smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a. “To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno”, kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sugovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama. “Zaduženje koje mora obaviti RS nije ozbiljan iznos ni za jednu burzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, iako je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 milijuna KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

Oglasi
LM