viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.09.23 @ 16:54

Dvije nove studije koje se provode na Međunarodnoj svemirskoj stanici trebale bi pomoći astronautima i ljudima na Zemlji da se bolje odmore tokom noći.

,,Je li vam ikada netko rekao da ne koristite mobitel prije odlaska u krevet? To je zbog činjenice da plava svjetlost utječe na vaš cirkadijalni ritam, vaš prirodni odgovor na promjene dnevne svjetlosti”, navodi se u postu koji je objavljen na ESA-inom profilu društvene mreže X.

OGLAS

Astronaut Europske svemirske agencije Andreas Mogensen trenutno na ISS-u provodi istraživanje vezano za san, a njegova misija pod nazivom Huginn se zapravo sastoji od dvije studije s ciljem boljeg razumijevanja cirkadijalnog osvjetljenja i spavanja u orbiti.

OGLAS

,,Astronauti na ISS-u naprave puni krug oko Zemlje na svakih 90 minuta te dožive 16 izlazaka i zalazaka Sunca svakog dana. Zbog ove ‘nezemaljske’ rutine astronauti se mogu mučiti da pronađu prirodni dnevni ritam u svemiru. ISS prati GMT vremensku zonu, što pomaže u održavanju dosljednog rasporeda, zajedno s redovnim rutinama buđenja i odlaska na spavanje”, navodi se u priopćenju ESA-e.

OGLAS

Cirkadijalni ritmovi su fizički, mentalni i bihevioralni prirodni procesi koji prate 24-satni ciklus i reagiraju prvenstveno na svjetlo i tamu. Oni utječu na većinu živih bića uključujući životinje, biljke i mikrobe.

U svemiru su ovi ritmovi izobličeni, što znači da astronauti mogu patiti od nesanice te neadekvatnog i poremećenog sna. Kako bi izbjegao ove posljedice, Mogensen koristi specijalno svjetlo, koje je razvila danska kompanija SADA Space Architects. Suatav se sastoji od specijalne lampe dizajnirane da podržava cirkadijalni ritam astronauta u svemiru.

Navečer, kada Mogensen želi da spava, svjetlo postaje crveno, baš kao i zalazak sunca, dok ujutro postaje plavo simulirajući izlazak sunca tokom vedrog dana.

Oglasi
LM