viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 19:25

Nakon petogodišnjeg perioda istražnih radova, 5. ožujka će i službeno s radom početi Rudnik cinka i olova u Varešu – potvrdila je Feni članica Nadzornog odbora tvrtke Adriatic Metals BiH Sanela Karić.

Tijekom istražnih radova, ustanovljene su i značajne koncentracije zlata u rudi, a istraživanja u zadnjih pet godina, na lokaciji Rupice značajno su, dodaje, povećali kapacitet te životni vijek ovog projekta. -Uz dodatak Rupice Northwest (RNW), koji je doprinjeo statusu projekta prve klase, količina rezervi rude povećana je za 89 posto, u odnosu na prethodnu procjenu rezervi rude iz srpnja 2021. godine. Značajan porast rezervi rude produžuje vijek trajanja rudnika na 18 godina- prvobitna procjena bila je 10 godina pa, sada, seže do 2041. godine, a temeljen je na nominalnom kapacitetu prerade od 800.000 tona rude godišnje.

Oglas

Procjena rezervi rude provedena je na vrlo visokoj razini, primjenom najbolje prakse i metodologija industrije. Planiramo nastaviti s uspješnim istraživačkim programima koje smo do sada provodili, s namjerom da dodatno produžimo vijek trajanja rudnika- najavila je Karić. U sklopu priprema za službeni početak radova na eksploataciji, obnovljena je i željeznička pruga iz Vareša, kojom će , uglavnom, biti transportirana iskopana ruda.

-U suradnji s Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, obnovili smo 24 kilometra pruge na dionici Podlugovi – Vareš Majdan, a što je podrazumijevalo i obnovu 18 tunela te šest mostova.Ovom prugom će se transportirati koncentrat do luke Ploče (Hrvatska), odakle će biti transportirana do finalnih odredišnih destinacija, odnosno kupaca koncentrata. U potpunosti obnovili i Željezničku postaju Vareš Majdan te vratili teretni prevoz, nakon više od 30 godina u ovaj grad. Ujedno smo povećali značajno prihode javnom poduzeću, te uspjeli ugovoriti projekat elektrifikacije ove dionice u narednom periodu, čime idemo u pravcu dekarbonizacije- kazala je Karić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekat vareškog rudnika dobio je podršku vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojske županije te Općine Vareš, koji će ponovo postati važan rudarski centar. -ZDK i resorno ministarstvo gospodarstva važni su partneri u ovom projektu, imajući u vidu činjenicu da su upravo oni davatelji 30 godišnje koncesije našoj tvrtci. Najviše financijskog benefita od koncesije imat će upravo loklna zajendica i Županija. Nastavljamo dobru i pozitivnu suradnju, koja se odlikuje u razumijevanju i primjeni zakonskih propisa iz oblasti rudarenja ove vrste, kao i bliske suradnje u našim programima i ciljevima rekultivacije područja koji koristimo- pošumljavanja, zaštite okolih voda te primjene najviših standarda u cilju zaštite okoline- ističe Karić.

Prije nekoliko godina, u sklopu priprema za otvaranje rudnika, u Varešu su inicirali te podržali otvaranje smjera rudarstva u tamošnjoj srednjoj školi. Prošlof su tjedna potpisali i ugovor o suradnji s Fakultetom inženjerstva i prirodnih znanosti Univerziteta u Zenici (bivši Metalurški fakultet-op.a.), kojim su se, između ostalog, obvezali i kako će studente tog fakulteta primati na praksu. Kasnije, u skladu sa potrebama tvrtke, eventualno i zapošljavali. -Naš je cilj da rastemo i razvijamo se zajedno s našom zajednicom, našim okruženjem i svima onima koji mogu doprinijeti održivom rudarenju. Fakultet inženjerstva i prirodnih znanosti u Zenici je, kao obrazovno-znanstvena ustanova, važna institucija u ZDŽ-u i BiH.Želimo razviti dugoročnu suradnju u cilju unaprijeđenja znanstvenih saznanja iz oblasti rudarenja i zaštite okoliša, ali i pružiti najbolje moguće uvjete za obavljanje stručne prakse studenata.

Svi oni će, kada postanu inženjeri, imati priliku obavljati najodgovornije poslove u našoj tvrtci ili zaposliti se na nekom drugom mjestu. Otvaranje rudarskog smjera u srednoj školi u Varešu prilika je lokalnom stanovištvu da svoju djecu usmjere na specifično obrazovanje, koje je nestalo iz ovog grada te da, putem mogućnosti pronalaska zapolesnja, ostanu u svome gradu i zajednici. Mi ih podržavamo kroz praktičnu nastavu te doniranjem potrebne opreme za odvijanje nastave- napominje Karić. U otvaranje ovog rudnika već do sada su uložena velika sredstva, a benefite od ovog rudnika očekuju lokalna zajednica, ZDŽ, FBiH i država BiH.

-Ukupna dosadašnja investicija iznosi oko 450 milijuna KM. Projekat Vareš je utvrđen kao projekat sa 25 posto izravnih stranih investicija u BiH u 2022. godini, podvlači Karić.

Već sa učincima iz tekuće, 2024. godine te daljnjim rastom, kako kaže, doprinijet će i suficitu izvoza ZDŽ-a sa stranim zemljama. Naknade, kroz koncesije i plaćanje izravnih, te neizravnih poreza, broje se “u stotinama milijuna KM”.-Adriatic Metals trenutno ima 255 zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, odnosno sa područja ZDŽ-a.

Zajedno sa svim podizvođačima, plan je upošljavanje 700 radnika na vrhuncu proizvodnje- najavila je Karić.Na tu brojku, dodaje, treba dodati i radnike koji će neizravno biti angažirani. Adriatic Metals, od svog osnivanja te dolaska na naše prostore, posluje s velikim brojem domaćih tvrtki, koje su “s nama podijelile pozitivna iskustva i samo riječi hvale”.

Oglasi
LM