viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.10.23 @ 06:25

Ruska vlada objavila je u petak da je uveliko poništila zabranu izvoza dizela uvedenu prije samo dva tjedna u pokušaju stabilizacije domaćih cijena goriva.

Kremlj je u priopćenju naveo da je ukinuo zabranu rafinerijama nafte da dizel naftovodima šalju u luke za isporuku na međunarodna tržišta, pod uvjetom da osiguraju da se najmanje 50 posto njihove proizvodnje prodaje u Rusiji.

Većina ruskog izvoza dizela transportira se na ovaj način, prema tvrtki Vortexa, a manji dio se isporučuje željeznicom u luke na Crnom moru.

OGLAS

Rusija – najveći svjetski izvoznik dizela – uvela je ograničenja 21. rujna. Ona su se također odnosila na izvoz benzina iz zemlje, koji je znatno manji u obimu. U priopćenju Kremlja od petka ne spominje se nastavak izvoza benzina.

OGLAS

Uprkos tome što je Europska unija ranije ove godine uvela vlastitu zabranu uvoza ruskog dizela za pomorsku plovidbu, vijesti o ograničenjima prošlog mjeseca izazvale su skok veleprodajnih cijena goriva u EU. To je zato što je bloku potreban stabilan protok moskovskog dizela na globalna tržišta kako bi cijene bile stabilne.

OGLAS

Veleprodajne cijene u Europi pale su čak 3,6 posto u petak ujutro na 837 dolara po metričkoj toni nakon objave Kremlja, ali su te gubitke nadoknadile kasnije tokom dana.

Dizel je veoma važan za Europu – pokreće većinu kombija i vozila koji prevoze robu i sirovine širom kontinenta, a važan je i kao ključno gorivo za grijanje u nekim zemljama.

Prema podacima tvrtke Vortexa, Rusija je do sada ove godine činila više od 13 posto globalne ponude dizela. Nakon zabrane EU-a na uvoz, Rusija je preusmjerila dizel za Europu u zemlje poput Turske i Brazila.

Rusija se oslanja na prihode od izvoza energije, uključujući goleme količine sirove nafte, za veliki dio svog federalnog proračuna.

Cijene sirove nafte Brent, globalne referentne vrijednosti, porasle su 34% između kraja lipnja i kraja rujna – uglavnom zbog smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije – ali su od tada strmo pale jer trgovci očekuju pad globalne potražnje.

Cijena barela Brenta na putu je da padne gotovo 12 posto od prošlog petka. To bi bio najoštriji tjedni pad od ožujka.

Oglasi
LM