viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 12:21

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler otvorio je poslovnu konferenciju o temi “Izazovi i budućnost poslovanja #3” koja se održava u Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske (RS), konferencija je dio procesa izrade Programa ekonomskih reformi RS-a za razdoblje 2022. do 2024. i dio je projekta koji financira EU “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju utjecaja poduzetništva na socioekonomski razvoj BiH – EISE projekt”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju predstavnicima udruženja poslodavaca, javnih dužnosnika, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija, veleposlanik Sattler je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, istaknuo mogućnosti koje pruža Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura, uključujući snažniju ekonomsku integraciju s EU i produbljivanje regionalnog integriranja.

Istovremeno, Sattler je naglasio važnost reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Samo brzim i racionalnim usvajanjem i provođenjem ključnih reformi će se BiH moći natjecati na europskom tržištu, s populacijom od blizu 450 milijuna i BDP-om od blizu 16 trilijuna eura u 2022. godini – naglasio je Sattler.

Govoreći o konkretnim reformama, Sattler je napomenuo da reforme trebaju uključiti transformativna pitanja poput elektronskog potpisa ili zakonodavstva u oblasti energetike koji će omogućiti bh. kompanijama da ostanu konkurentne na europskom tržištu.

EU i njene države članice najveći su trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći pružatelj pomoći. Gotovo tri četvrtine bh. izvoza odlazi na jedinstveno europsko tržište, a EU je u proteklom desetljeću osigurala skoro dvije milijarde eura bespovratnih sredstava u pretpristupnoj pomoći.

Rušenjem barijera u trgovini s EU i regijom i stimuliranjem reformi, procjenjuje se da bi Plan rasta, u kombinaciji s pomoći EU, mogao udvostručiti veličinu ekonomije regije tijekom sljedećeg desetljeća.

– Brojne uspješne kompanije u BiH su pronašle prilike na europskom tržištu u tradicionalnim industrijama kao što su namještaj, automobilska industrija i outsourcing poslovnih procesa kao što je IKT. Nedavni razvoj ‘nearshoringa’ mogao bi Bosnu i Hercegovinu učiniti velikim dobavljačem roba i usluga za tržište EU – kazao je veleposlanik EU.

Također je naglasio da će EU nastaviti podržavati BiH u procesu reformi, te pozvao državu da iskoristi tu priliku.

– Plan rasta je prilika za Bosnu i Hercegovinu koja se ne smije propustiti. A mi ćemo pomoći BiH i u izradi politika i reformi i njihovoj implementaciji – naveo je Sattler.

Treća po redu konferencija “Izazovi i budućnost poslovanja broj 3”, u organizaciji Unije poslodavaca RS-a, okupila je nekoliko stotina sudionika u diskusiji o ključnim ekonomskim i društvenim izazovima i utvrđivanju koraka za doprinos razvoju društva, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH./

Oglasi
LM