viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 21.11.23 @ 15:45

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. od 17. do 19. studenog, u sklopu projekta Nova generacija liderstva u Crkvi u BiH, organizirao je seminar za bogoslove iz svih triju sarajevskih bogoslovija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovali su tako bogoslovi: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater, odnosno 33 bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seminar je predvodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, psiholog i psihoterapeut dr. vlč. Josip Bošnjaković. On je sudionicima predstavio empatičnost i suosjećanje iz biblijsko-teoloških, psiholoških i drugih kutova.

Sam susret započeo je u petak zajedničkom večerom nakon koje je sudionike pozdravio i poželio im dobrodošlicu ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić. Potom je u kapelici otpjevan Zaziv Duha Svetoga. Uslijedio je i pozdrav koordinatora projekta Stefana Kukrića koji je sudionicima ukratko predstavio djelovanje NCM-a i sam projekt Nova generacija liderstva u Crkvi u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je održano uvodno predavanje u kome se vlč. Bošnjaković oslonio na sliku milosrdnog Samarijanca u prikazu empatije i suosjećanja.

Susret je nastavljen u subotu kada je nakon drugog predavanja na temu Biti sposoban suosjećati, slavljeno euharistijsko slavlje koje je predvodio i pod njim propovijedao vlč. Maršić, uz koncelebraciju vlč. Bošnjakovića.

Nakon ručka uslijedila je još jedna sesija predavanja s vježbama pod nazivom Biti otporan u zamornu suosjećanju. Subotnji dan završen je druženjem u restoranu Centra za mlade.

Nedjelja je započela završnim predavanjem na temu­­ Bog iznenađuje ljepotom i dobrotom suosjećanja pri čemu je dr. Bošnjaković, govoreći o empatiji i suosjećanju, sudionicima predstavio sliku milosrdnog oca iz evanđelja te druge biblijske slike koje (ne)izravno govore o suosjećanju. Potom su sudionici u kapelici Sv. Ivana Pavla II. slavili svetu misu koju je predvodio vlč. Šimo, a propovijed uputio vlč. Josip koji se osvrnuo na prispodobu o talentima iz Evanđelja po Mateju. Vikend-seminar završen je druženjem kod obiteljskog stola.

Oglasi
LM