viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.10.23 @ 07:47
OGLAS

30. rujna 1996. godine u Kaknju, ispred prostorija Caritasa, ubijena je s osam uboda nožem časna sestra Danka Ana Jurčević. Ubojstvo je planirano unaprijed, a motiv je vjerojatno želja da se uplaši ono malo preostalih Hrvata Kaknja i okolice.

Osim te časne sestre koja je ubijena u gradu pod nadzorom Bošnjaka, i pripadnici Armije BiH ubili su dva franjevca u Fojnici, a na prostoru pod kontrolom Srba ubijeno je čak desetak katoličkih svećenika i časnih sestara.

OGLAS

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi.

OGLAS

Službovala je u Kaknju, Puli, Zapulju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučki ubijena 30. rujna 1996. pokraj zgrade župnog Caritasa kod župne crkve u 20 sati. Po svemu sudeći, ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je sestru Danku nazvao našom novom mučenicom.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM