viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.10.23 @ 13:20

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2.993,50 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosila je 1.257 KM. Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,99 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 19,91 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode iz SSSBiH, do pojeftinjenja Sindikalne potrošačke košarice u odnosu na prethodni mjesec došlo je isključivo zbog smanjenja troškova u kategoriji obrazovanje i kultura (troškovi nabavke udžbenika i školskog pribora su bili dijelom izračuna za mjesec kolovoz).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovnoškolca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošačku košaricu čine kategorije  – prehrana (41,37 posto sudjelovanje u Sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,18 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,11 posto), obrazovanje i kultura (11,69 posto), odjeća i obuća (13,36 posto), prijevoz (4,61 posto), održavanje domaćinstva (6,68 posto sudjelovanje u Sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

Oglasi
LM