viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.08.23 @ 13:29
OGLAS

Skupi kvadrati i prazni već kupljeni stanovi – trenutačna je to slika bh. tržišta nekretnina. Potražnja za stanovima u BiH i dalje je veća od ponude. Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju. Posljedice toga su već poprilično dramatične i dodatno narušavaju ionako katastrofičnu demografsku situaciju jer mladi ne mogu doći do svoje prve nekretnine. Oni koji imaju viška novca i dijaspora ulažu u stanove u BiH, što im podiže cijene. Takvi stanove uglavnom su veći dio godine prazni.

OGLAS

U prvom polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom tromjesečju), što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. iznosila je 2603 KM po četvornom metru i u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2022. veća je za 6,5%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. veća je za 5,1%, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Iako se prije nekoliko mjeseci govorilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, to se, ipak, ne događa. Štoviše, tržište nekretnina u našoj zemlji trenutačno je jako živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačano zanimanje dijaspore za kupnju stanova, ali i kuća. Potražnja za nekretninama, unatoč visokim cijenama, ne jenjava i zapravo je višestruko veća od ponude. Posebno, kada je riječ o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH izražen je deficit. Ekonomist Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći hoće li i u kojem obujmu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan, prenosi indikator.ba. – Da se samo gleda tržište građana BiH, onda bismo mogli očekivati pad. Međutim, za snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plaće izvan BiH i kojima su te cijene prihvatljive te oni održavaju ovako visoku razinu cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca – i sada ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje – izjavio je Hadžić. Stambeno tržište još je uvijek “gladno” novih stanova jer je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova, istodobno je tržištu ponuđeno “samo” 1007 novosagrađenih stanova. Podbacilo je drugo tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7% manje u odnosu na isto razdoblje 2022. Ipak, u izgradnji je još 4860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom razdoblju prošle godine.

Da se cijene stanova i dalje drže na vrlo visokoj razini, pokazuje činjenica da se, primjerice, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4000 KM po kvadratu. U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6000 i 7000 KM po četvornom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata je 4000 KM. I u Mostaru se počela popravljati ponuda jer je u najavi nekoliko novih stambenih objekata. S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Primjerice, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3000 do 5000 KM po četvornom metru. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će prava slika o budućim kretanjima na tržištu postati jasnija tek od jeseni. Za sada se ne predviđa značajna korekcija cijena, ali je moguće da dođe do stagnacije. •poster

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM