viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 28.07.23 @ 12:19

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBA) Jasmin Mahmuzić za Klix.ba je govorio o kamatnim stopama, smatrajući da su one opravdano niske u odnosu eurozonu i države regije. Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva bh. vlasti da povećaju kamatne stope, da taj rast bude više približan rastu kamatnih stopa u eurozoni, kako bi se ublažila inflacija.

Mahmuzić smatra razumljivim MMF-ov stav i razumljivom reakcijom u razvijenim državama. Istaknuo je kako je taj stav iskomuniciran i prema instituciji koju on vodi. Napomenuo je da Centralna banka Bosne i Hercegovine nema mogućnost za to. Podsjetio je kako su entitetske agencije za bankarstvo nedavno prihvatile da se uspostavi prosječna cijena depozita (novca koji fizička osoba, tvrtke i druge pravne osobe deponiraju, tj. daju banci na čuvanje u obliku bankovnog računa). Ukazao je kako ta cijena predstavlja svojevrsnu referentnu kamatnu stopu.

“Možemo je zvati referentnom kamatnom stopom (troškom zaduživanja), jer se referentna kamatna stopa koristi za dugoročne financijske ugovore. Mi smo je kreirali, a ne možemo utjecati na nju”, naglasio je. Utvrdio je kako je prosječna cijena depozita realna te je napomenuo da će bankama ta cijena biti upotrebljiva u aranžmanima klijentima. “Do sada je to većinom bio Euribor (prosječna kamatna stopa po kojoj europske banke međusobno pozajmljuju novac) koji je tijekom prošle godine uglavnom rastao”, dodaje.

Očekuje da će Europska centralna banka (ECB) nastaviti povećavati referentnu kamatnu stopu zbog toga što inflacija nije snižena na ciljanih dva posto. Ukazao je da se u FBiH smanjio broj kredita s promjenjivom kamatnom stopom. “Njihov udio iznosi 20 posto od 17 milijardi KM. To su jako važni pokazatelji”, ocijenio je. Objasnio je zašto smatra da je u Bosni i Hercegovini neopravdano da kamatne stope brzo rastu. “Smatramo da je neopravdano da brzo rastu kamate, jer inflacija nije generirana u Bosni i Hercegovini, odnosno nastala je kao posljedica događaja u eurozoni, razvijenim državama. U odnosu na 30. lipnja prošle godine i kraj prošle godine iznos kamata se promijenio i mijenjat će se”, najavio je Mahmuzić. Navodi kako je bh. tržište aktivno i iznimno stabilno te je to zasluga i mjera FBA. Prema njegovim riječima, ako se govori o postojećoj razini kamata zaključno s 31.5.2023., bilježi se blagi rast efektivnih kamatnih stopa na plasirane kredite sa 3,59 na 3,66 posto, u odnosu na kraj prošle godine, što nije ni blizu rasta u eurozoni i okruženju.

“Mi smo daleko od rasta koji se događa u tim državama i to je posljedica mjera koje smo donijeli i poslovne politike banaka koje su prepoznale naš stav da ne postoji razlog za značajan rast kamatnih stopa”, dodaje Mahmuzić za Klix.ba.

Ukazao je kako se brzim i neodgovornim rastom kamatnih stopa može izazvati trenutna profitabilnost, ali se dugoročno može izazvati nestabilnost. Istaknuo je da su kamate fizičkim osobama u prosjeku porasle sa 6,16 na 6,48 posto, što je, kako je kazao, daleko od rasta u eurozoni. Kamate pravnim osobama su snižene sa 2,57 na 2,51 posto. Komentirajući jesu li niske kamatne stope razlog za sporo ublažavanje inflacije u Bosni i Hercegovini, kaže kako se stopa inflacije kod nas snizila.  “Naša inflacija nije generirana monetarnom politikom, jer Bosna i Hercegovina nema aktivnu monetarnu politiku. Bosna i Hercegovina ima Valutni odbor (Currency Board koji podrazumijeva da se domaći novac – konvertibilna marka mora kupiti za strani konvertibilni novac). Nismo mogli tiskati novac, niti ubacivati likvidnost u sustav. To je možda u vrijeme pandemije koronavirusa bio problem”, rekao je.

Kako je kazao Mahmuzić, razlika u inflaciji u Bosni i Hercegovini i eurozoni može biti rezultat unutarnjih slabosti koje imamo u određenim kontrolama. “Inflacija u FBiH prošli mjesec je iznosila 3,5 posto – to je bez rasta kamatnih stopa, što pokazuje da je naša politika ispravna. Time smo sačuvali stabilnost sustava, klijente i gospodarstvo. Da su (kamate) rasle kao što je rastao Euribor, upitno bi bilo što bi se dogodilo”, konstatirao je. Na pitanje na koje unutarnje slabosti konkretno misli, odgovorio je da bi rast kamata značio nemogućnost velikog broja klijenata da otplaćuju kredite. “To je značajan udar na financijske tijekove. Time bi se povećao broj kredita koji se ne mogu vratiti, što se automatski odražava na bilans banaka. Opala bi kreditna aktivnost, jer da su krediti poskupili, gospodarstvo bi se manje odlučivalo na nove investicije – smanjila bi se gospodarska aktivnost”, naveo je.

Ukazao je da je rast kamata prihvatljiv tamo gdje je inflacija generirana monetarnim odlukama. Poručio je da FBA donosi odluke za koje smatra da su ispravne te kako svaku preporuku smatra dobronamjernom. ECB će danas deveti put zaredom povećati kamatne stope za 0,25 posto. Još nije poznato je li ovo posljednji rast kamatnih stopa ili će se u rujnu dogoditi još jedan rast kako bi se ublažila inflacija. Podsjećamo, Federalne rezerve (FED), koje u Sjedinjenim Američkim Državama imaju ulogu centralne banke, jučer su ponovno povećale kamatne stope, čime su postala najviše u posljednjih 22 godine. Rast kamatnih stopa sa 5,25 na 5,5 posto je uslijedio nakon što je prošli mjesec pauziran ovaj rast. Stopa inflacije u SAD-u se smanjuje u posljednjih 12 mjeseci. Trenutno iznosi tri posto, što je niže za devet posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Oglasi
LM