viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 19.11.23 @ 13:57

Ravnatelj sigurnosno-obavještajne službe Republike Hrvatske Danijel Markić nedavno je izjavio kako u ovoj službi vrlo ozbiljno shvaćaju pitanje ekstremističkih i islamističkih skupina u Bosni i Hercegovini. Naveo je kako je 1.000 ljudi iz BiH išlo boriti u Siriju i Irak te da se jedna trećina vratila nazad. Provjerili smo kolika je to sigurnosna prijetnja za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelni čovjek hrvatske SOA-e naveo je kako nadgledaju susjedstvo godinama te da poznaju jako dobro pitanje islamskog terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević navodi kako ove podatke treba shvatiti vrlo ozbiljno jer je SOA najznačajnija obavještajna agencija u regiji. Smatra da javnost treba posebno upoznati s godišnjima izvješćima ove agencije, gdje se redovito upozorava na prisutnost radikalnog islamizma u BiH.

Predsjednik kluba izaslanika hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda Damir Džeba smatra kako su navedene ekstremističke skupine kao i ilegalne migracije u BiH značajna sigurnosna prijetnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džeba dodaje kako je po njegovom mišljenju do dodatnog rasta islamskog ekstremizma u BiH došlo zbog izraelsko-palestinskog ratnog sukoba. Pa su se na pojedinim skupovima mogle vidjeti i zastave islamske države.

Galijašević upozorava kako ni 28 godina od rata u BiH nije raščišćeno djelovanje ekstremističke postrojbe El Mudžahid te da zločini nad Hrvatima i Srbima s njihovim potpisom nisu procesuirani. 

Ekstremističke skupine u BiH potencijalna su sigurnosna prijetnja te to domaće nadležne institucije moraju ozbiljno shvatiti.

Oglasi
LM