viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 16.01.24 @ 12:23

U Sudu BiH u toku je ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su prije mjesec uhićeni u aferi “Prisluškivanje”, no Tužiteljstvo sada traži da se pritvor produži još za dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelegalno prisluškivanje 

Ovaj dvojac se sumnjiči za nelegalno prisluškivanje dva sudska broja i nekoliko zaposlenika Tužiteljstva BiH, a istraga je proširena i zbog uništavanja dokumentacije vezane za prisluškivanje izdavanje počasnih znački OSA-e. Postupajuća tužiteljica Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora potvrdila je pisanje da je uništeno 60 akata za prisluškivanje.

No Jolović je iznijela šokante podatke da je sve uništeno u kući jedne uposlenice Suda, i to po zapovijedi Debevca koji je sve znao i sve zapovijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ono što smo dosada uradili brojnim dokazima su potkrijepljeni osnovi sumnje. Radi se o izdavanju nezakonih naloga praćenja dva dežurna broja Suda BiH. Ova osnova sumnje dodatno je potkrijepljena i dovedena na višu razinu. Iskaz svjedoka Trifka Buhe, zaposlenika OSA – potvrđuje da kao šef operacije nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudaca niti je ikada potpisao ijedan nalog. Do sačinjavanja takvih naloga došlo je po prethodnom dogovoru osumnjičenih. Istu činjenicu pokazuje iskaz svedoka sa Suda BiH koji je predsjedniku Suda (Debevcu) sugerirao da se ti nalozi izdaju nezakonito za prisluškivanje NN brojeva na što mu je Debevec rekao: “Sačini to kako sam rekao” kazala je Jolović.

Nalozi se ne čuvaju na Sudu 

U nastavku obrazlaganja prijedloga za produženje pritvora,  Jolović je rekla da se ne radi samo o tri spisa (6 12 i 13)…

 – Svjedoci su potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdano blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja prema OSA BIH. Nalozi su zatim po nalogu predsjednika Suda BiH uništeni. Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda. Čudno je da se ti nalozi ne čuvaju na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću uposlenice Suda BiH, a po nalogu Debevca ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni. Zašto bi netko naložio nezakonito uništenje akata ako se sve radi po zakonu  – kaže Jolović.

Oglasi
LM