viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.01.23 @ 19:00
OGLAS

U nedavnom intervjuu predsjednik Stranke demokratske akcije u Središnjoj Bosni Asim Mekić, a kojega je prenio i portal viteški.ba je izjavio: “Pošto smo stranka s većinom mandata ministar iz reda srpskog naroda treba da bude predložen od strane SDA“. Ova izjava rezultirala je velikim interesom medija i javnosti, a prošloga tjedna je ministar u Vladi te tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB Bojan Domić kazao kako vjeruje da pozicija ministra iz reda srpskog naroda neće biti kamen spoticanja, te je u svojoj izjavi, komentirajući navedeno mjesto u Vladi ŽSB rekao: “To su već spinovi određenih krugova koji nemaju čak veze ni sa SDA. Netko pokušava napraviti problem između HDZ-a i SDA. Niz ciklusa to nije bio problem, ministra iz reda srpskog naroda predlagao je HDZ uz suglasnost SDA. Vjerojatno ista formulacija ide i dalje”. Kako bi javnost na precizan način informirali o pregovorima za formiranje županijske Vlade zamolili smo Asima Mekića za kratku izjavu za portal viteški.ba, a koju prenosimo u nastavku:

1. Molimo Vas da za čitatelje portala viteški.ba pojasnite Vašu poziciju kada je u pitanju popunjavanje Vlade ŽSB, konkretno imenovanje ministra iz reda srpskog naroda te kako tumačite navod da se radi “o spinovima koji nemaju veze sa SDA” iako ste Vi kao predsjednik SDA u Središnjoj Bosni sami dali izjavu.

OGLAS

Kada je u pitanju imenovanje Vlade ŽSB ono je propisano Ustavom i zakonima ŽSB, tako da Vladu čini premijer i 8 ministara – 4 iz reda bošnjačkog, 4 iz reda hrvatskog i 1 iz reda srpskog naroda.

OGLAS

U sadašnjoj, još uvijek aktualnoj Vladi SBŽ, ministre iz reda bošnjačkog naroda predlagala je SDA, i HDZ se tu nije uplitao u prijedloge, a ministre iz reda hrvatskog naroda je predlagao HDZ također bez miješanja SDA. Točno je da je ministar iz reda srpskog naroda bio predložen od strane HDZ-a, ali nije mogao dobiti „prolaz“ bez suglasnosti SDA. Ovo ili slično je bilo i u proteklim mandatima. Ovaj put SDA traži da predloži ministra i to bez saglasnosti HDZ-a, to jest kao što predlaže i Bošnjake, a sve imajući u vidu izborni rezultat. SDA ima 11 zastupnika u Skupštini ŽSB i bez nas se Vlada ŽSB ne može formirati. Isto tako, DF sa svoja 2 zastupnika će nam dati podršku, tako da je to 13. Još preciznije rečeno, pošto je DF „multinacionalna“ stranka, imaju zastupnicu u Skupštini ŽSB iz reda hrvatskog naroda, od nas traže da predlože ministra iz reda srpskog naroda, što se nama čini logičnim i opravdanim, i to ćemo i podržati.

OGLAS

2. Također, molimo Vas da u praktičnom smislu pojasnite što znači Vaš navod iz ranijeg intervjua: “Slijede i općinski izbori i sigurno u svim općinama gdje SDA bude imala kapacitet ova stranka će naći novog koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, a to neće biti HDZ BiH”?

Istina je da sam rekao, i tu nema nikakvog spinovanja, da ćemo na sljedećim, općinskim izborima tražiti i podržati novog koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda. Sve pozicije koje sada pripadaju HDZ-u ostale bi i dalje na raspolaganju hrvatskom narodu, ali iz neke druge političke stranke. Da budem još precizniji: tamo gdje HDZ ima „apsolutnu vlast“ u Kreševu, Kiseljaku i Vitezu, sve drže u svojim rukama. Svi direktori javnih poduzeća, ustanova i institucija su iz reda hrvatskog naroda, a u svim općinama gdje su načelnici Bošnjaci, i gdje SDA ima većinu, to nije tako. To je podijeljeno ravnomjerno, imajući u vidu popis stanovništva i izborni rezultat. Ovo nije spin niti je ovo neka prijetnja. Ovo je samo odgovor HDZ-u na njihove poteze. Jednostavno, ukoliko ne budemo partneri na federalnom i županijskom nivou, onda nećemo biti ni na općinskom, što bi moglo imati negativne posljedice, i što niti u jednom slučaju ne želimo. Nije do nas. Vjerujte da ovo traže u svim općinskim organizacijama gdje SDA ima kapacitet da provede naprijed navedeno.

3. Kao dvije županije s posebnim statusom HNŽ i SBŽ vrlo pažljivo se pristupalo prilikom formiranja vlasti u ta dva prostora, što je praktično značilo kako su isti partneri činili vlast u te dvije županije. U svom intervjuu ste i najavili kako će to i ovaj put biti logika koju će koristiti SDA. Što u praktičnom smislu to može značiti ukoliko se u HNŽ-u vlast formira bez SDA? Hoćemo li ovdje imati vladu u “tehničkom mandatu”, zapravo cijeli mandat?

Treće pitanje se odnosilo na uvezanost ŽSB i HNŽ kao županije sa posebnim režimom, jer se vlade imenuju dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom, a nekada su se i zvale županije sa posebnim režimom. Tu i vidim nekakvu povezanost jer je suština Federacije upravo u ova dva prostora, a u svim drugim županijama jedan od konstitutivnih naroda je dominantan. Prema tome, ukoliko bude problema u ovom smislu moguće je da postojeća Vlada u našoj županiji ostane na duži period, što ne bi bilo dobro. Još jednom da kažem: na nivou Federacije BiH SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka. Imamo podršku jednog izaslanika iz reda DF-a, što je ukupno 13 izaslanika. Takozvana osmorka ima ukupno 10 što znači da ne mogu ni predložiti predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, a koji treba da predlože premijera za imenovanje Vlade Federacije BiH. Apsurdno je od SDA tražiti podršku za nešto što u startu nije moguće i za što nemaju pravo ni zakonsko uporište.

                                                                                                                     

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM