viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 19:25

Mladen Mišković iz novotravničkog naselja Nević Polje koje pripada najstarijoj lašvanskoj župi „Uznesenja Blažene Djevice Marije“ u Docu odvažio se na hodočašće, pješačenje koje je dugo skoro 800 kilometara, na „Camino de Santiago“ ili kod nas poznato kao Put svetog Jakova.

Najpopularnije i najteže hodočašće u Katedralu Svetog Jakova, u kojoj se čuvaju njegove moći, a koja se nalazi u mjestu Santiago de Campostela, započinje u Francuskoj, u mjestu St. Jean Pied de Port, pa se ovaj hodočasnički put popularno zove „Francuski put“.

OGLAS

Sam put je dug oko 770 km i prelazi se pješke između 16-35 dana, s prosječno prijeđenih 37,1 km dnevno, zavisno o fizičkoj kondiciji, duhovnoj čvrstoći i odlučnosti samog hodočasnika. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: engleski, portugalski, katalonski, sjeverni, baskijski kao i još neki pravci. Camino Francés je najfrekventniji. Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”. UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

OGLAS

Ljudi sanjaju i razmišljaju o mnogim stvarima koje bi željeli ostvariti u svom životu, o stvarima koji bi nas učinile sretnijim, potpunijim, zadovoljnijim. Nekoga ispunjavaju materijalne stvari, nekoga status i karijera, a nekoga duhovne. Nekima se taj san uspije ostvariti, a nekima ne zbog raznoraznih objektivnih i subjektivnih okolnosti. Jer, ako nešto jako želiš, velika je mogućnost da to i ostvariš, barem da pokušaš. Jedan od svojih snova pokušat će ostvariti i Mladen iz priče portala Travničkog vjesnika.

OGLAS

Uoči polaska na hodočašće koje je planirano u nedjelju 28. travnja 2024. godine razgovarali smo s Mladenom, koji je neki dan proslavio pedeseti rođendan i koji s nestrpljenjem čeka polazak na jako izazovno hodočašće.

Koji su vaši motivi i kako ste se odlučili na ovo jako izazovno hodočašće koje je dugo skoro 800 kilometara? Odlučio sam se najviše zbog zdravlja, obitelji i dva teško bolesna rođaka. Ideja za ovaj put je došla je još prije dvadeset godina kada sam trebao s rođakom krenuti, eto nakon toliko godina radujem se što je napokon došao trenutak da svoj cilj ostvarim. Hodočašće će unatoč zahtjevnom i dugom putu biti veliko iskušenje za mene, moju dušu i moje tijelo, nadam se će me put i molitva dodatno duhovno ispuniti i da će hodočašće osnažiti moju vjeru.

Možete li opisati kakav je plan puta, da li idete sami? Na put idem sam, što se tiče plana puta krećem iz francuskog grada Saint-Jean i cilj mi je svaki dan da pređem od 25 do 30 kilometara. Kada je u pitanju smještaj i odmor tijekom puta to je sve osigurano hodočasnicima vrlo jeftino u kolektivnim smještajima, crkvama itd.

Osim duhovni, jeste li imali posebne pripreme na ovaj zahtjevan put, odnosno jeste li pješke hodočastili na neka druga svetišta? Bilo je puno priprema, najviše tjelesnih gdje je svakodnevna šetnja ključna. Također potrebna je kvalitetna oprema kao što su patike, ruksak, jakna i najbitnije motivacija. Išao sam do sada četiri puta na hodočašće svetom Ivi u Jajce.

Kakva je reakcije vaše obitelji na odluku polaska na put sv. Jakova? Reakcija obitelji je bila pozitivna i podržavali su me u potpunosti davajući mi motivaciju da se uputim na to daleko putovanje. Stoga im se ovim putem zahvaljujem na podršci koja će mi uveliko pomoći da prevladam sve teškoće i izazove koji mi se nađu na putu.

Poznato nam je da imate podršku brojnih prijatelja, između ostalih i članova Udruge “Naše Polje” iz Travnika čiji ste aktivni član i koji su vas nedavno prilikom proslavom vašeg pedesetog rođendana ispratili, koliko vam to znači? Uz obitelj i podrška prijatelja mi je od velike važnosti, zahvalan sam na tome, hvala im na pomoći u ostvarenju mojih snova, zahvalit ću im se u molitvama.

Mladenu želimo puno sreće, ustrajnosti i snage u ostvarenju cilja koji je postavio ispred sebe, neka mu se po zagovoru sv. Jakova ispune sve molitve, želje i zavjeti.

Oglasi
LM