viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.02.23 @ 21:01

Najnovije najave o izgradnji montažnog stajskog objekta za potrebe farme na poljoprivrednom dobru na Šljivčici te problemi koji su nastali u vezi s tim pitanjem, bili su razlog da razgovaramo sa Ekremom Sarajlićem, predsjednikom Mjesne zajednice na čijem prostoru je najavljena izgradnja tog objekta. Kako je i sam bio involviran u ove procese kao predsjednik MZ-a odgovore na ova pitanja je i želio dati u tom svjetlu. Ističe kako je najvažnije i najbolje da epilog ovog procesa bude da se investitoru dopusti da sukladno zakonskim procedurama dođe do potrebnih dozvola i započne izgradnju ovog projekta. “Rješenje problema svakako nije razmetanje teškim riječima i optužbama“, kazao je Sarajlić. Investitoru je poželio puno sreće, a drugoj strani koja se protivi izgradnji više razumijevanja.

1. Pitanje izgradnje objekta farme “Tarik“ u MZ Počulica podijelila je ovu MZ, na one koji se slažu s izgradnjom i one koji tu izgradnju ne podržavaju. Kakva su vaša opažanja kao predsjednika MZ, je li u pitanju problem šireg društvenog značaja ili je korijen problema negdje drugo. Možete li nam objasniti o čemu se radi s obzirom da ste od početka involvirani u ovaj slučaj?

OGLAS

Kao predsjednik MZ-a sam na početku ovog procesa potpuno pristupio neutralno ovom problemu, saslušao obje strane, i one koji su protiv izgradnje, kao i investitora i upoznao se sa pravnim mogućnostima djelovanja. Svako pitanje koje dijeli ljude na određene strane nije dobro i njemu smo pristupili, govorim kao MZ, jako odgovorno i objektivno.

OGLAS

Nakon iznesenih argumenata obje strane, po mom mišljenju nije bilo teško donijeti mišljenje sa kojim je upoznata šira javnost. Sva priča je u tome da je investitor pokrenuo po meni pozitivan projekat, na poljoprivrednom zemljištu Šljivčica, gdje je dobio koncesiju i želi da gradi montažni objekt farme, a nakon tog i pogon za preradu mlijeka što bi bila novina za našu cijelu općinu, dok je druga strana navodila problem neugodnih mirisa, blizinu industrijske zone i slično. Međutim vjerojatno se, kako je javnost prepoznala, suština problema nalazi negdje drugo.

OGLAS

2. Savjet MZ Počulica je dao pozitivno mišljenje po pitanju izgradnje ovog objekta i to jednoglasno. Možemo li onda govoriti o podijeljenosti same mjesne zajednice ili je neslaganje oko ovog pitanja ipak ograničeno na uzak krug ljudi koji iz vlastitih interesnih razloga žele zaustaviti ovu investiciju?

Nakon određenog perioda gdje smo dali mogućnosti da dođu do rješenja zajednički obje strane, postupili smo u skladu sa odredbama Statuta MZ i na osnovu zahtjeva investitora i službe, dali pozitivno mišljenje za izgradnju objekta i to jednoglasno, što govori o jedinstvenom stavu mjesne zajednice, budući da smo mi predstavnici koji dolaze iz sva tri naselja i mogu reći različitih političkih opcija.

Mišljenje je doneseno razumski i u interesu naše MZ i njenih građana, što se i pokazalo podrškom na desetine građana kada smo javno objavili mišljenje.

Ponosan sam što smo tako reagirali i ovo je dokaz da se i u nelagodnim situacijama vođeni interesom zajednice mogu donijeti dobre odluke, a bez obzira što je ovo pitanje dobilo političku dimenziju mi nismo upali u taj vrtlog.

Naša MZ je ruralna sredina, te izgradnja farmi i sličnih objekata nisu strani našoj zajednici, a poželjni su ovakvi projekti koji se izvode u skladu sa europskim standardima.

3. Spominju se tzv. mirovna vijeća koja bi trebala arbitrirati između onih koji se slažu i onih koji se ne slažu s ovom investicijom. Dobivanjem suglasnosti MZ investitor je ispunio zahtjeve općinske službe koja bi trebala izdati potrebite dozvole. Postoji li ovdje stanovit pritisak na institucije i investitora kako bi se unatoč svemu blokiralao ovaj projekt?

Upoznat sam bio sa nekim vidom sastanaka nazvanih mirovno vijeće gdje su sudjelovali vijećnici i članovi SDA u nadi da riješe to unutar sebe, budući da su obje strane pripadnici ili simpatizeri te političke organizacije, međutim to očigledno nije uspjelo, pa su obje strane nastavile svojim putem, što je i uredu. Čak smo mi u stavu naglasili u slučaju da se dokažu neki nedostatci u pridobivanju potrebnih odobrenja da naše mišljenje neće važiti.

Žalosti me što netko svoj status ili položaj koristi da bi mimo institucija i organa napravio pritisak da se pored dobivenog pozitivnog mišljenja MZ opstruira dobivanje potrebne dozvole što govori da je politički utjecaj, moć jača od pravnih normi.

Iskreno se nadam da će investitor Sabahudin Sivro što skorije dobiti sve potrebne dozvole u skladu sa zakonskim i drugim pravnim aktima i otpočeti izgradnju, po mišljenu Savjeta MZ i velikog broja mještana, pozitivnog projekta za našu zajednicu.

4. Smatrate li kako je ovaj problem, poželjne i očekivane investicije u poljoprivrednu proizvodnju dobio političku dimenziju, odnosno bezrazložno prerastao u politički problem te tko su akteri ovog političkog zapleta, s obzirom da je i na Općinskom vijeću pokrenuto ovo pitanje?

Nažalost vrlo brzo se kod nas od pozitivne priče i primjera stvori priča političke igre i nadmudrivanja, pa tako i ova investicija je postala ne politički problem između parlamentarnih stranaka, nego unutar same SDA. Akteri unutar ove političke borbe, tko god oni bili ipak trebaju po strani ostaviti svoje afinitete, sujete i slično te početi misliti na širu zajednicu van uskogrudnih stranačkih interesa. Neka poslušaju glas naroda, neka poslušaju službeni stav MZ te u skladu sa procedurama dopuste da se ovaj projekat razvija i realizira, a građani neka se upoznaju sa onima koji zastupaju nenarodne interese.

Razgovarao: S.A.

Oglasi
LM