OGLAS
Vrijeme objave: 07.09.23 @ 15:42
OGLAS

Federalni ministar pravde Vedran Škobić sa svojim suradnicima boravio je u službenom posjetu Kazneno – popravnom zavodu poluotvorenog tipa Busovača, gdje je razgovarao s ravnateljem Zavoda Emilom Velteom i njegovim suradnicima.

OGLAS

Tijekom posjeta ravnatelj Velte upoznao je ministra Škobića i suradnike sa stanjem u Zavodu, statusom osoba koje se tu nalaze, kao i sa realiziranim i planiranim infrastrukturnim projektima. 

Na samom početku, Velte je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra i istaknuo uvjerenje da će se ta suradnja nastaviti i poboljšati kroz potporu realizaciji projekata nužnih za unaprjeđenje rada Zavoda.

OGLAS

Među infrastrukturnim projektima, Velte je posebice istaknuo projekt stavljanja u funkciju novoizgrađenog objekta za posjete osuđenih osoba, projekt izgradnje AB zida oko kruga Zavoda te stavljanje u funkciju smještajnih kapaciteta za smještaj osuđenih osoba (Paviljon III), koji je izgrađen prije nekoliko godina, ali još uvijek nije u funkciji zbog nedostatka ljudskog potencijala.

OGLAS

„Spomenuti Paviljon III je namijenjen za smještaj pedeset osuđenih osoba. Za otvaranje i stavljanje u funkciju ovog objekta potrebno je upošljavanje više zatvorskih policajaca i drugih službenika potrebnih za obavljanje poslova Zavoda“, istaknuo je Velte, dodavši kako bi se otvaranjem Paviljona III, uz minimalna materijalna ulaganja i minimalnu popunu ključnih radnih mjesta, riješio višegodišnji problem nedostatka smještajnih kapaciteta za smještaj osuđenih osoba, poboljšali bi se uvjeti rada uposlenih, te bi se sigurnost u Zavodu podigla na višu razinu.

OGLAS

Velte se osvrnuo i na materijalno – tehničke, sigurnosne i kadrovske potrebe, istaknuvši kako je potrebno osigurati bolje materijalno – tehničke uvjete, kao i povećati kadrovsku popunjenost, s ciljem još kvalitetnijeg i sigurnijeg obavljanja poslova i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Također, nužno je završiti projekt izgradnje čvrste zidane ograde oko cijelog Zavoda, te izgraditi novi objekt odjela pritvora, obzirom da sadašnji kapacitet za 14 pritvorenih osoba ne može zadovoljiti stvarne potrebe i zahtjeve za smještaj navedene kategorije osoba. Unatoč nedostatku materijalno – tehničkih sredstava i ljudskog potencijala, Zavod uspješno obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti s raspoloživim kapacitetom.

Nakon obilaska smještajnih kapaciteta za smještaj osuđenih osoba te pregleda stanja i opremljenosti neotvorenog spomenutog objekta, ministar Škobić i ravnatelj Velte sa suradnicima obišli su Sektor za radno-okupacijsku terapiju osuđenih osoba.

Ravnatelj je istaknuo značajan prihod koji se u cijelosti koristi unutar Zavoda od plasteničke proizvodnje, poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i peradarstva. Istaknuo je da 90% potreba Zavoda za krastavcima, paradajzom i paprikom zadovoljava iz vlastite proizvodnje, 100% potreba za konzumnim jajima zadovoljava se iz vlastite proizvodnje. Značajne uštede se prave i zbog vlastite proizvodnje krumpira, luka, zelene salate, blitve i ostalog povrća. U svom izlaganju naveo je i farmu mliječnih alpskih koza te novi nasad voćnjaka jabuke, kruške, šljive, trešnje i višnje. Također, u funkciji je sušnica za voće. Za obavljanje navedenih aktivnosti na farmi, u plasteničkoj i poljoprivrednoj proizvodnji omogućen je rad za 32 osuđene osobe koje će svoja stečena znanja, iskustva i vještine u Zavodu moći iskoristiti Zavoda nakon izdržane kazne zatvora.

Nakon obilaska Zavoda i uvida u rad i organizaciju Zavoda federalni ministar pravde Vedran  Škobić izrazio je zadovoljstvo organizacijom rada i realiziranim projektima te istaknuo velike potencijale Zavoda. Također, izrazio je spremnost za potporu u daljem radu i nastavku realizacije projekata, sukladno svojem djelokrugu rada i ovlastima, a kojima bi se dodatno unaprijedio rad Zavoda.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM