viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.23 @ 15:16
OGLAS

Gorska služba spašavanja Vitez je u nedjelju (26.3.2023. godine) u planinarskom domu u Zaselju, realizirala projekt pod nazivom ,,Sportsko penjanje na umjetnoj i prirodnoj stijeni, adrenalin, koordinacija i motorika u spoju s prirodom”. U projektu je sudjelovalo deset mladih ljudi i to su mlade osobe od 12 do 17 godina, a na samom projektu su radili iskusni alpinisti, planinari i sportaši koji su inače članovi Gorske službe spašavanja Vitez.

Cjelodnevna obuka i edukacija, bila je podijeljena na tri segmenta, odnosno na tri bloka. U prvom dijelu realizacije projekta, sudionike su kroz teoriju i praksu upoznali sa osnovama i na koji način funkcionira svijet jednog dobrovoljnog gorskog spasioca, naučili su kako svezati osnovne čvorove (osmice) koji su od velikog značaja za samo penjanje na umjetnim i prirodnim stijenama, te kratko predavanje o samoj orijentaciji na šumskim područjima. Drugi blok, usmjeren je bio na sportsko penjanje na umjetnoj stijeni te su na osnovu toga dobili osjećaj na koji način se razvijaju mišići cijelog tijela, a razvili su i vještine rješavanja prepreka na stijeni i nošenje sa strahom. Za kraj, penjali su se na prirodnu stijenu i cilj je bio da teoriju povežu sa praksom, odnosno da se pokušaju osigurati, da naprave sami čvorove za penjanje i da osjete razliku između prirodne i umjetne stijene, što su na kraju i uspjeli.

OGLAS

Za kraj uslijedila je kratka evaluacija sa sudionicima projekta, te su na osnovu njihovih dojmova dobili relevantnost, korisnost i učinkovitost samog projekta.

OGLAS

Kratkoročni i dugoročni ciljevi koje smo postavili u potpunosti su ostvareni, a najbitnije je da smo kroz projekt uključili mlade ljude koji žele živjeti zdravim načinom života te na ovaj način stvaraju zdravu zajednicu i budućnost, priopćili su iz GSS Vitez.

OGLAS

Ovom prilikom se zahvaljujemo Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB Travnik koji su nam odobrili novčana sredstva, bez čije pomoći ne bi uspjeli realizirati projekt. Zatim, zahvaljujemo se i planinarskom društvu HPD Vitez koji su nam ustupili dom za obavljanje aktivnosti i svim članovima GSP Vitez koji su svojim radom i znanjem doprinijeli realizaciji projekta, dodaju iz GSS Vitez.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM