viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.08.23 @ 10:45

Prošlo je više od mjesec dana od kada je izvjesni Samir Nukić komentarima na Facebooku uvrijedio žrtvu osmero hrvatske djece koja su stradala na dječjem igralištu u Vitezu, i to od granata Armije BiH 1993. godine. Nukić je u raspravi iskazao žaljenje što “njegovi” još više “ustaške djece nisu pobili”. Protiv njega je podnesena kaznena prijava, a mi smo provjerili kako napreduje istraga i koje institucije je provode, piše rtv-hb.com.

Na vijest o posjetu Visokog predstavnika Schmidta spomen obilježju osmero ubijene hrvatske djece u Vitezu, ovaj mladić iz Ključa ostavio je nekoliko uvrjedljivih komentara. Zbog javnog iskazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz Udruge “Osmica” iz Viteza su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu. 
Iz županijskog Tužiteljstva u Središnjoj Bosni slučaj je prebačen na državno tužiteljstvo jer se radi o mogućem kaznenom djelu na cijelom teritoriju države. A kako napreduje istraga, obratili su se Tužiteljstvu BiH i dobili kratak odgovor.

OGLAS

U prošlom tjednu, pisanim elektroničkim putem kontaktirali su i SIPA-u te Federalnu upravu policije. Iz SIPA-e su dobili odgovor kako oni nisu zaprimili prijavu te da nisu postupali u ovom slučaju. FUP s druge strane provodi istragu i od njih su dobili konkretnije informacije.

OGLAS

,,Obavještavamo Vas da je Federalna uprava policije, poduzela potrebne mjere i radnje na dokumentiranju kaznenog djela počinjenog od strane osobe Samir Nukić, pod nadzorom ŽT – USŽ-a Područno tužiteljstvo Sanski Most. Policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretres kuće i objekata koje koristi osoba Samir Nukić, kojom prilikom je od istog oduzet mobilni telefon koji je proslijeđen na vještačenje.

OGLAS

Osumnjičeni Samir Nukić je u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Bihaću ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ,,Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” iz članka 163. KZ FBiH.

Nakon završenog vještačenja i pribavljanja nalaza vještačenja za oduzeti mobilni telefon, protiv navedene osobe će biti podnesen Izvještaj o izvršenom kaznenom djelu nadležnom tužiteljstvu”, stoji u priopćenju FUP-a.

Hrvati u Središnjoj Bosni ogorčeni zbog ovog slučaja zašto se o cijelo istrazi malo toga zna. Nekadašnji branitelji HVO-a ističu kako se svaki oblik omalovažavanja i vrijeđanja hrvatskih žrtava nastoji medijski zataškati.

Obitelji ubijene viteške djece godinama vape za pravdom, jer počinitelji ovog stravičnog zločina nisu još uvijek odgovarali. A njihova bol i tuga teško da će ikad prestati. Stoga, za početak i traženja puta pomirenja u BiH,  iznimno važno je da institucije sukladno zakonima Bosne i Hercegovine sankcioniraju barem ovaj slučaj vrijeđanja njihove žrtve.

Osmero mladih ljudi prije nešto više od 30 godina tragično izgubilo život. Nikome nisu bili ništa krivi i tek su pred njih trebale doći godine u kojima će graditi svoj život. Sve njihove nade, želje i maštanja su odjednom ugašene i to zbog mržnje. Zato je i vrijeme da ova država pokaže da je svačija nevina žrtva jednako vrijedna te da se svaki oblik mržnje među budućim generacijama mora sustavno suzbijati.

Oglasi
LM