viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.04.24 @ 10:28
OGLAS

Nakon deset mjeseci završena je kampanja “Poštuj život, ne oružje”, koja je ukazala na rastuću zloupotrebu vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini. Poruka “Nikada joj nije poklonio cvijet” označila je početak kampanje i aktualizirala zloupotrebu ilegalnog oružja i vezu ove pojave s učestalim slučajevima ubojstava žena unutar partnerske zajednice.

Kampanja je bila fokusirana i na edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad legalnim oružjem i dobrovoljnoj predaji ilegalnog oružja, uz mogućnost amnestije. Osim edukacije i informiranja u medijima, vrlo važan segment kampanje bile su ulične aktivnosti i neposredni razgovori s građankama i građanima, posebno mladima. Policijski službenici su s mladima razgovarali o opasnostima  vatrenog oružja, s posebnim naglaskom na činjenicu da je vatreno oružje uvijek i bez izuzetka opasno. Kroz 24 događaja u gradovima širom Bosne i Hercegovine, stotine građana je upoznato s opasnostima ilegalnog posjedovanja i nesavjesnog čuvanja legalnog vatrenog oružja, te mogućnostima predaje ilegalnog vatrenog oružja.

OGLAS

Poruka koju su policijski službenici ponavljali mladim ljudima u svakom gradu bila je jasna: Ako pronađete vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, nemojte poduzimati nikakve mjere, već odmah obavijestite policiju na besplatni broj 122. Ovlaštene osobe će  na siguran način preuzeti oružje, uskladištiti ga i deaktivirati u skladu sa zakonskim propisima.

OGLAS

Rezultati fokus grupa pokazuju da je  kampanja  izazvala snažne emotivne reakcije među građanima, što ukazuje na to da su poruke uspješno dosegle publiku i potakle raspravu o važnim društvenim pitanjima. Sudionici fokus grupa zaključili su da je kampanja bila korisna i da je neophodno nastaviti sa sličnim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti i prevencije incidenata  povezanih s upotrebom oružja. Kampanju su provodili MUP Republike Srpske, MUP Unsko-sanske županije, MUP Posavske županije, MUP Tuzlanske županije, MUP Zeničko-dobojske županije, MUP Bosansko-podrinjske županije – Goražde, MUP Srednjobosanke županije, MUP Hercegovačko-neretvanske županije, MUP Zapadnohercegovačke županije, MUP Županije Sarajevo, MUP Županije 10 te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informiranost i potporu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini. Kampanja je realizirana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz potporu Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM