viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.11.23 @ 21:58
OGLAS

Glazba kao zvonka radost ispunila je, s mnoštvom okupljenih, župnu crkvu Imena Marijina u Gromiljaku u kiseljačkoj općini. Za glazbu su se pobrinuli gosti iz župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja Zapolje kod Nove Gradiške u Hrvatskoj; zbor mladih koji djeluje tri godine, a potom i orkestar glazbene škole ove župe, uz voditelje tambura i gitare Hrvoju Milaka, klavira i orgulja Marijanu Jurčević, pod budnim okom župnika u Zapolju preč. Mladena Štivina, piše Večernji list BiH.

OGLAS

“Imaj srce”

Pod geslom “Imaj srce” na koncertu, kao i na prodajnoj izložbi otvorenoj u obližnjoj Kući navještenja sestara služavki Malog Isusa, prikupljala su se sredstva za pomoć u školovanju djece i mladih u Stadlerovu domu “Egipat” u Sarajevu. Za bogatu ponudu kolača, rukotvorina i dječjih radova ponuđenih posjetiteljima na izložbi, uz sestre SMI, pobrinuli su se i prijatelji Malog Isusa. Uz humanitarni, povod organiziranju spomenutih događaja bila je i 180. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara služavki Maloga Isusa. Sestra Nikolina Džavić podsjetila je na Stadlerova brojna svjedočanstva ljubavi prema bližnjemu. Jedno od njih je i Dječji dom “Egipat” koji je u sarajevskom naselju Bjelave otvoren prije više od 124 godine, a o čijim je o počecima pisala i sestra Krescencija Zwifelhofer, jedna od prvih vrhovnih glavarica Družbe sestara SMI. “Dana 21. studenoga 1899. iz Zavoda Maloga Isusa u ulici Mjedenica u Sarajevu preselila su se sitna djeca, starije gospođe i sestre u Zavod ‘Egipat’. Pokojni utemeljitelj kupio je jednu tursku kuću i zemljište od više susjeda i dao ju je urediti za djecu i siromašne starije gospođe. ‘Egipat’ ima dužnost djecu besplatno uzdržavati žrtvom i samoprijegorom, kao i Betlehem. Sestre obavljaju sve kućne i ostale poslove i brinu se za djecu i siromašne žene”, dio je zapisa o otvorenju doma. Sestre su u 50 godina, prema programu biskupa Stadlera, služile djeci i siromasima, a u Egiptu je svako dijete u potrebi našlo utočište i topli dom. Tako je bilo do njihova progonstva iz doma, koje je trajalo punih 50 godina, da bi Dječji dom “Egipat” u rujnu 1999. ponovno otvorio vrata. – Toplinu njihova doma i njihovih malih srdaca grijemo ponovno u Stadlerovu Egiptu već 25 godina. Bogu smo zahvalne za izvanredni dar koji nam je darovao po svome sluzi Josipu Stadleru, velikom prijatelju malenih. Neka nijedno dijete u našoj blizini ne osjeti da je osamljeno, ostavljeno i da nije ljubljeno od Boga i bližnjih – kazala je sestra Nikolina. Provincijska glavarica Sarajevske provincije SMI sestra Ana Marija Kesten zahvalila je okupljenima. – Naš susret događa se u jubilarnom ozračju postojanja Stadlerova dječjeg Egipta. Njegovo djelo milosrdne ljubavi na ovim prostorima, na osobit način prema djeci koja su u različitim nevoljama, živi 125 godina. Nastavimo zajedno dobrotom srca prema bližnjima pisati povijest Stadlerove ljubavi koja je započela svoj put u rodnoj Slavoniji, domovini Hrvatskoj i dragoj nam BiH – kazala je sestra Ana Marija Kesten.

OGLAS

Plemenita djela

OGLAS

Nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić posebno je zahvalio gostima iz Hrvatske, sestrama SMI kao organizatoricama događaja te svima koji su im pomogli u organiziranju događaja kao i misiji skrbi za potrebite, djecu i mlade u Domu “Egipat”, počevši od gromiljačkog župnika vlč. Marka Mikića. Među posjetiteljima bili su i načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak te predsjednica FBiH Lidija Bradara. Druženje se nastavilo u Kući navještenja u Gromiljaku, uz pjesmu kreševskih tamburaša te vojnički grah koji su pripremili pripadnici OS BiH iz Vojarne “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku. Prihod prikupljen na večeri također je usmjeren za školovanje djece i mladih u sarajevskom domu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM