viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.03.24 @ 13:09


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je na press konferenciji održanoj nakon sastanka sa šefovima diplomacija Italije i Austrije Antonijem Tajanijem i Alexanderom Schallenbergom, kako bi danas na sjednici Vijeća ministara BiH mogao biti razmatran i zakon o sprečavanju sukoba interesa, jednog od uvjeta za otvaranje pregovora BiH s EU.

Konaković je, kako prenosi N1, naveo kako se s današnjim gostima sastao više puta i da su oni najveći zagovornici europskog puta BiH.

OGLAS

“Urađeno je jako puno na europskom putu od njihove zadnje posjete. Vidjet ćemo je li to dovoljno s obzirom da imamo još neke uvjete koje bismo trebali do same sjednice ispuniti. Neki su u proceduri. Mislim da ćemo možda već i danas imati zakon o sukobu interesa na sjednici, kolegij imamo odmah nakon ove press konferenecije”, rekao je Konaković.

OGLAS

Naveo je kako je početak pregovora s Frontexom veoma važna stvar, posebno u svjetlu ilegalnih migracija. Izrazio je nadu da će i ostale važne zadatke ispuniti, ali “ne na štetu institucija BiH”.

OGLAS

“U ovom trneutku od EU nam treba liderstvo. Ne može se govoriti samo o birokratskim pocesima i procedurama. To oba moja prijatelja razumiju i demonstriraju liderstvo od ove dvije prijateljske zemlje. Podvukli smo važnost ekonomskih procesa i ponovit ću da obim trgovinske razmjene BiH s EU ima u potpunom ili punom kapacitetu. Nemoguće je pronaći ni približnu alternativu, to je naša sudbina u ekonomskom smislu. Ona može biti unaprijeđena. Ako se paket podrške impelementira kako je planirano, BiH dobija novih milijardu eura za podršku svojoj ekonomiji i dobija priliku da svoje tržište značajno integrira u tržitše EU, čak i prije pristupanja. To je ono što liječi naše strahove od duplog mirovisnkog fonda i jamči mladim ljudima perspektive, a ne odlazak u zemlje Zapadne Europe gdje traže budućnost”, rekao je Konaković.

Naveo je kako Tajani i Schallenberg dobro poznaju prilike u BiH i prate sve šta se događa.

Za BiH je “sada ili nikada”: Dvije zemlje EU su posebno skeptične, “vide da među bh. političkim elitima ništa ne funkcionira”

Poručio je kako je važno i potcrtati da je BiH sto posto usklađena s vanjskom politikom EU.

“Odlučili smo se da pratimo pravila EU i mislim da nam je ostalo samo pet zemalja za usklađivanje vizne politike”, dodao je Konaković te poručio: “BiH je uvijek bila uz EU.”

Oglasi
LM