viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.02.24 @ 15:37

Na današnji dan, prije točno osam godina, preminuo je hrvatski liječnik, humanitarac, političar ali i vjernik, branitelj, znanstvenik, dr. Slobodan Lang, počasni građanin Općine Vitez.

Potpuno drugačiji od većine humanitaraca, dr. Lang život je posvetio humanitarnom radu, a u toj posvećenosti čovjeku u potrebi BiH je imala posebno mjesto.

OGLAS

Dr. Lang bio je jedan od inicijatora i organizatora humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojim je u prosincu 1993. godine u okupirano Lašvansku dolinu u kojoj se u potpunom okruženju Armije R BiH nalazilo oko 70 tisuća Hrvata pred Crkvu- bolnicu u Biloj dovezeno 100-njak kamiona pomoću u hrani i lijekovima. Osim materijalne pomoći koja je bila itakako važna, Hrvatima u ovoj enklavi vraćena je puno važnija i još potrebnija nada i vjera da nisu sami i ostavljeni u nacrnjim vremenima u kojima su našli u ratu, bez struje i vode, okruženi daleko brojnim neprijateljem svakodnevno gledajući „u oči smrti“. Dr. Slobodan Lang među najzaslužnijim je za ovaj pothvat kojim su sudionici konvoja riskirali vlastite živote kako bi pomogli ljudima u nevolji.

OGLAS

Neki se od njih nisu ni vratili s puta poput vozača Ante Vlaića kojeg su pripadnici Armije R BiH ubili kod Uskoplja. Svim opasnostima uspkos „Bijeli put“ je stigao na odredište, a dr. Lang postao je omiljeni humanirac u Središnjoj Bosni kao i u Hercegovini u kojoj je donesena konačna odluka i nacrtana karta „Bijelog puta“ . U ove krajeve dr. Lang uvijek se rado vraćao. I ne samo u SredišnjuBosnu. Dr. Slobodan Lang organizator je humitarnih akcija pomoći stanovništvu i drugih dijelova BiH. Jedna od njih je i akcija „Spasimo život“ koja je bila usmjerena na povratak u Veliku Kladušu 1995. i 1996. godine. Dr. Lang dakle svojim je humanitarnim radom i zauzimanjem za čovjeka u potrebi zadužio BiH, sve njezine stanovnike, ne gledajući ni njihovu vjeru ni naciju jer kako sam o sebi kaže on je bio ne samo Židov i Hrvat, bio je građanin svijeta. Inače, dr. Slobodan Lang rođen je 08. listopada 1945. godine, a preminuo je 23. veljače 2016. godine.

OGLAS
Oglasi
LM