viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.03.24 @ 14:43

Na danas održanoj sjednici Vlade ŽSB jedna od točaka bila je i “Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje skijališta na Vlašiću – lokalitet Babanovac – Markovac, općina Travnik”.

Imajući u vidu neriješene imovinske odnose na centralnom dijelu Vlašića, Vlada nije bila u mogućnosti dodijeliti koncesiju kompaniji koja upravlja vertikalnim transportom na Vlašiću. Posljednja odluka suda u Novom Travniku, kojom je dodijeljeno trajno pravo korištenja zemljišta na kojem se nalaze ski staze omogućila je Vladi da danas usvoji Oluku o dodjeli koncesije, čime se otvara put novim investicijama u vertikalni transport na Vlašiću.

OGLAS

Ljubitelji planine Vlašić, posebno zaljubljenici u zimske sportove, već dugo čekaju zbog nemogućnosti modernizacije ski centra, što se posebno odnosi na postojeće ski liftove – vučnice “Babanovac” i “Markovac”.

OGLAS

U svakom slučaju objavljujemo da ovakva odluka omogućava firmi „OZON” z.d.d. Travnik da konačno realizira svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza.” – dodaje se.

OGLAS

U obavijesti se dalje navodi: Kao što je navedeno firma „OZON” z.d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudbena odluka, joj to sada u potpunosti omogućava.

OZON z.d.d. očekuje da će u ovoj godini u razumnom i zakonitom roku dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu za postavljanje novog četvorosjeda i dogradnju glavne ski staze ,a odmah nakon toga i dozvolu za gradnju trosjeda za izlazak na vrhove Vlašića (Čavo i Pavo) i gradnju novih pet ski staza sa dužinama od novih,12-13 kilometara, koji bi se gradili na većoj nadmorskoj visini, iznad 1.500 metara. Sredstva i oprema za ove građevinske poduhvate su osigurana, navode.

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi te se očekuje dalji ubrzani rad na pribavljanju dozvola za gradnju i sama gradnja. Očekuje se da će novi ski lift – četvorosjed biti u funkciji za narednu skijašku sezonu. Modernizacijom vertikalnog transporta i gradnjom novih kilometara ski staza, Vlašić će ponovo postati konkurentan skijalištima na Jahorini i Bjelašnici te drugim poznatim centrima u Regiji. Na ovaj način će se kompletirati i upotpuniti turistička ponuda grada Travnika dati novi zamah razvoju turizma na ovoj regiji.” dodaje se u obavijesti kompanije OZON z.d.d.

Oglasi
LM