viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.03.24 @ 14:52

Od 5.3. do 7.3.2024.godine na Vlašiću je održana vježba „NICS Vlašić 2024“. Organizator je bilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a domaćin uprava za civilnu zaštitu ŽSB.

Inače, radi se o dijelu NATO projekta „Poboljšanje sistema zapovijedanja incidentima sljedeće generacije (NICS)“ u Bosni i Hercegovini, kojim su se željele prikazati mogućnosti NICS softvera te načini njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodne i druge katastrofe. Sistem sadrži funkciju koja timovima omogućava da međusobno komuniciraju, vide lokacije drugih spasilačkih timova te dijele informacije o incidentu u stvarnom vremenu.

Oglas

U vježbi i radionicama su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, NATO snaga u Bosni i Hercegovini, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnici Federalne uprave za civilnu zaštitu, predstavnici Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske te predstavnici četiri županijske uprave za civilnu zaštitu FBiH. U praktičnom dijelu terenske vježbe, u kojem je simulirano spašavanje u zimskim uvjetima na Vlašiću, sudjelovali su i članovi Službe za zaštitu i spašavanje s visina ŽSB-a.

O značaju ove suradnje te mogućnostima koje nudi NICS, govorili su Lidra Zagali, savjetnica za izgradnju sigurnosnih institucija NATO-a, Mirnesa Softić ispred Ministarstva sigurnosti BiH te premijer Srednjobosanske županije Tahir Lendo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku vježbe, istaknuto je da su sudionici pokazali vrhunsku spremnost i osposobljenost da uz visok stepen koordinacije odgovore na bilo koji sigurnosni izazov. Ta suradnja je i do sada ostvarena u brojnim situacijama u kojima je bilo potrebno zaštititi ljude i imovinu, ali ubuduće će se to olakšati uz upotrebu najmodernije tehnologije koja je na raspolaganju svim službama zaštite i spašavanja u BiH – NICS sistema.

Oglasi
LM