viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Foto: Notra.ba
Vrijeme objave: 18.04.24 @ 11:34

U Travniku je danas održana 41. redovita sjednica Vlade Srednjobosanske županije, a iz dnevnog reda svakako vrijedi izdvojiti konačno usvajanje zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade..

Ovaj zakon usvojen je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, a nakon dugogodišnje problematike vezane za ovu temu, ministar Amir Šečibović nije krio zadovoljstvo usvajanjem istog.

OGLAS

“Iznimno sam zadovoljan što je Vlada danas usvojila ovaj zakon, a prema svim mišljenjima stručnjaka, radne grupe i onih koji su ga pratili, odličan. Jasno, to ćemo najbolje vidjeti kroz njegovu primjenu, a jasno je da ćemo definirati oblast upravljanja zajedničkim prostorijama u našim zgradama. Imat ćemo jasne zakone, jasne odredbe, tako da bi svi pojedinci i stanari trebali biti zadovoljni. Definirano su gotovo svi detalji, svi dijelovi zajedničkih prostorija, tako da imamo jedan hodogram i za upravitelje i za stanare da je apsolutno jasno što je čija nadležnost i na kraju tko kontrolira provođenja svih tih nadležnosti. Veseli me ovaj zakon jer ćemo u sljedećem razdoblju imati sasvim sigurno imati pozitivne reakcije na ovaj zakon, a to je bilo ono što su građani naše Županije i iščekivali. Možda je javna rasprava trajala malo duže, no mi smo si u Ministarstvu uzeli za pravo sačekati sve općine za izjašnjavanjem. Unatoč sporosti nekih pojedinaca, uspjeli smo urgirati i u konačnici doći do cjelovitosti. Svi su imali priliku za iznošenje svog mišljenja, a u obrazloženju zakona imaju sve općine koje su i na koji način iznijele svoje primjedbe i sugestije. Ovaj zakon nije samo zakon našeg Ministarstva, nego i svih građana Županije.”

OGLAS

Reakcija na javnoj raspravi o ovom zakonu itekako je bilo, a ministar Šečibović istaknuo je: “Možda smo i sami bili iznenađeni koliko je zanimanja bilo, a detalja što je zanimalo naše građane i upravitelje zaista je bilo mnogo, od instalacija, od korištenja prostorija, nadležnosti, pa čak i do toga gdje zarez treba stajati. Teško je izdvojiti segment koji je prednjačio, a najvažnije je bilo zanimanje za usvajanjem zakona. Ukoliko vidimo moguće poteškoće u provođenju brzo ćemo reagirati kako bi napravili eventualne pogreške da bi zakon bio funkcionalan. U praksi, primjeni, uvijek se pojave nedostatci koje iz ove perspektive ne možemo vidjeti, ali smo zadovoljni usvajanjem.”

OGLAS

Prvi pokušaj usvajanja zakona donio je veliki problem s upraviteljima, no problema sada ne bi trebalo biti. “Problem s upraviteljima bio je oko cijene jer se nisu mogli uklopiti u sve, a s druge strane nisu bili definirani načini plaćanja. Sada je jasno, ako je 50+ stanara donijelo odluku da podržavaju plaćanje, i drugi dio bi morao plaćati. Kaznene odredbe prethodno nisu bile regulirane i usmjerene te smo imali stanare koji su se ponašali slobodno i bez obaveze, no sada je sve definirano, a cijena je ispitivana u skladu s drugim županijama, pojedincima i našim standardima. Mislim da će cijena biti prihvatljiva i za stanare i za upravitelje, a na nama je da sve ispratimo do kraja. Problematike neplaćanja i kašnjenja plaćanja ne bi smjelo biti kao što je to ranije bio slučaj“, prenosi notra.ba

Kada su upitanju cijene radi se o cijeni od 0.30 KM za stanare, te 0.35 KM za poslovne prostore, a kako je ministar Šečibović istaknuo u idućem razdoblju pratit će se stanje na terenu, a obaveza općina i općinskog vijeća bit će uključivanje u ovaj zakon kako bi financijski mogli podržati, raditi i pravovremeno reagirati. Pored plaćanja definirane su i odredbe u slučaju neplaćanja i nepoštivanja zakona.

“Zakonom je definirano da se upravitelji imaju kome obratiti, a to su nadležni inspektori čija je obaveza da usmeno upozore one koji se ne pridržavaju zakona. U roku od tri dana rješenje se mora donijeti, a sve to prate i kaznene odredbe. Ministarstvo je drugostupanjsko koje će pratiti taj dio i zakonski će se propratiti do kraja. Onaj pojedinac koji ne bude poštovao zakon bit će izložen navedenim odredbama i u konačnici će biti prisiljen platiti sve ono što ga sljeduje jer se radi o zajedničkim prostorijama, a odstupanja nema. Znaju se nadležnosti, znaju se koji su inspektori nadležni, zna se drugostupanjska i prema tome bi ovaj zakon zaista trebao biti uspješan”, zaključio je Amir Šečibović, ministar Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova u izjavi za medije.

Oglasi
LM