viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
incident
Autor objave: Centralna.ba
Vrijeme objave: 03.10.24 @ 21:51
OGLAS

Novinarima portala Centralna.ba i Notra.ba zabranjen ulazak na predizborni skup SDA u Novom Travniku, koji se večeras održao u Domu kulture Novi Travnik.

OGLAS

Na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) koji se održava večeras u Novom Travniku, novinarima portala Centralna.ba i Notra.ba onemogućen je pristup. Incident se dogodio na ulasku u Dom kulture kada su novinari portala zaustavljeni od strane osiguranja gdje im je rečeno da je medijima zabranjen ulazak, tj. skupu mogu prisustvovati mediji s pozivnicama. Usprkos javnom skupu, gdje za događaje nije potrebna pozivnica, očekivanja su da će medijima biti omogućeno slobodno praćenje i izvještavanje o događaju, a ne zabrana i ponašanje kao prema “teroristima”.

Prema izjavama očevidaca, novinari su pokušali ući na skup, ali su bili zaustavljeni na ulazu, gdje im je rečeno da nisu na spisku pozvanih medija. Nisu dobili službeno objašnjenje i pismeni nalog za ovu odluku, što je izazvalo sumnju u transparentnost predizbornog procesa.

OGLAS

– Ovaj potez SDA izazvao je kritike zbog potencijalnog ograničavanja medijskih sloboda. Novinari koji su došli pratiti događaj ističu da je ovo važan trenutak u izbornoj kampanji, te da je pravo građana Novog Travnika biti informirani o ključnim temama i stavovima političkih aktera.

OGLAS

Cijeli događaj prijavljen je Policijskoj stanici Novi Travnik, a nakon toga ide prijava SIP-u BiH za kršenje medijskih prava. Također su najavili da će razmotriti daljnje korake, uključujući podnošenje prijave novinarskim udruženjima.

OGLAS

“Boji li se SDA Centralne i Notre. Kome smetaju ova dva medija? Znate zvati da vam objavimo medalje u bacanju kamena s ramena i druženja na “mevludu”. Može objava. Drug, de objavi…e pa dragi susjedi od danas objavite na svojim fake stranicama koje rasipaju mržnju i šire negativnost u “Mjestu za sve””, naveli su na portalu centralna.ba.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM