viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.05.23 @ 20:15
OGLAS

Prije trideset i jednu godinu, točnije 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Oni su prvi poginuli u Lašvanskoj dolini u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA.

OGLAS

Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez. U akciji zauzimanja skladišta naoružanja sudjelovale su postrojbe HVO-a na čelu s Filipom Filipovićem te tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik Viteške brigade HVO-a Mario Čerkez i postrojbe HOS-a Vitez sa zapovjednikom, pokojnim, Darkom Kraljevićem.

U spomen na ovaj događaj obitelji poginulih, politički predstavnici Hrvata Viteza na čelu s načelnikom Marjanovićem te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas su odali počast Petroviću i Kureviji na grobljima, a u spomen na prve žrtve danas u središtu Viteza dvije ulice nose ime Josipa Kurevija (kraj OŠ “Vitez”) i Ilije Petrovića (ulica kraj SŠ “Vitez”)

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM