viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.10.23 @ 07:28
OGLAS

Trinaesta sjednica Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je u utorak 10.10.2023. godine u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa, MGallery u Hadžićima.

Nakon kratkog uvodnog obraćanja predsjedatelja Skupštine Suada Huskića prisutne su pozdravili predstavnik Veleposlanstva Švedske Mario Vignjević, te u ime Asocijacije lokalnih vlasti i regije Švedske (SALAR) Lena Falcón i Pontus Forberg.

OGLAS

U okviru tematskog dijela Skupštine lokalna ekspertica Adelina Džanković predstavila je izvještaj „Jamstvo lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi”, ukazavši na probleme neusklađenosti zakonskih propisa u Federaciji Bosni i Hercegovini sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH te da je od deset županija u FBiH samo Unsko-sanska donijela Zakon o lokalnoj samoupravi koji je usuglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

OGLAS

Članica Povjerenstva za ustavna i zakonodavna pitanja Saveza općina i gradova FBiH Elvira Bolić Imširović, izvijestila je članove Skupštine o prijedlogu modela Etičkog kodeksa Gradskog/Općinskog vijeća. Napomenula je da je Kodeks prihvaćen od strane Predsjedništva Saveza. Rekla je je kako se ovdje radi o zajedničkom projektu OSCE-a i Saveza.

OGLAS

U radnom dijelu Skupštine, članovi Skupštine su jednoglasno usvojili Poslovni model Saveza 2024-2026. kao i Izvještaje o radu organa i tijela Skupštine Saveza i direktora Saveza za period 1.1.2022.-30.6.2023. godine.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM