viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.03.22 @ 21:10

Novoutemeljena Hrvatska republikanska stranka u Vitezu, na čelu s predsjednikom Goranom Bilandžijom uputila je inicijativu koju je dostavila i na redakciju adresu portala viteški.ba, a navedenu prenosimo u cijelosti:

“Poštovani načelniče Marjanović, koristeći se svojim pravom, podnosimo inicijativu za rješavanje određenog pitanja iz djelokruga Općine Vitez.

OGLAS

Inicijativa je upućena Vama uvažavajući vašu nadležnost za izvršavanje proračuna Općine Vitez.

OGLAS

Pozivajući se na članak 8. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH te članak 14, Statuta Općine Vitez da jedinica lokalne samouprave ima vlastite nadležnosti ustanovljene ustavom i zakonom i ima pravo baviti se svim pitanjima od lokalnog značaja koja nisu isključena iz njene nadležnosti, niti dodijeljena u nadležnost neke druge vlasti na osnovu ustava i zakona. Naime, u vlastite nadležnosti jedinice lokalne samouprave posebno spada nadležnost u vezi osnivanja, upravljanja, financiranja i unapređenja ustanova osnovnog obrazovanja.

OGLAS

Imajući u vidu projicirane stavke usvojenog proračuna za 2022. godinu i inicijative pojedinih vijećnika u Općinskom Vijeću za trošenje proračunskog novca na, u ovome trenutku, efemerne stvari (npr. snimanje sjednica Općinskog Vijeća).

Konstatirajući da je, Ministarstvo obrazovanja ŽSB deklarirano nekompetentno i nesposobno da riješi egzistencijalna pitanja nastavnog kadra i opremanja škola i drugih sredstava za potrebe obrazovanja, a iz čega proizlazi i naša inicijativa.

Pozivajući se na programska načela Hrvatske republikanske stranke da je Obrazovanje temelj društva. Temeljem toga, tkogod želi kontrolirati i degradirati društvo i zajednicu, prvi mu je korak da degradira obrazovanje.

Uzevši u obzir, navedeno, te imajući na umu sve prethodno spomenuto, i vašu ulogu u izvršavanju proračuna  podnosimo inicijative kako slijedi:

  • Da nabavite za osnovne škole na području Općine Vitez dozere za sapun sa senzorom da omogućite djeci da peru ruke u školama. Cijena jednog dozer cca. 25 KM. Vrijednost projekta cca. 1000KM-1500KM;
  • Da nabavite za osnovne škole na području Općine Vitez 20 pametnih ploča  jer Interaktivna nastava dokazano je učinkovitija za sve nastavne predmete i sve generacije. Cijena jedne pametne ploče cca 5000KM. Vrijednost projekta cca 100.000 KM.

Poštovani načelniče da bi osigurali opstojnost i napredak naše zajednice ovo je prvi korak. U nadi da ćete preuzeti ovu inicijativu i kao svoju žurno realizirati jer ista predstavlja cca 1% usvojenog proračuna Općine Vitez, koji je krcat stavkama koje su manje bitne od obrazovanja (radovi na utopljivaniju građevinskih objekata sa iznosom od 100.000KM-proračun nema opisa objekata jesu li objekti javnih funkcija ili privatne zgrade, ili transfer za političke stranke sa iznosom od 140.000KM i…) ili koje su preplaćene (npr. održavanje cesta zimi planirana stavka 180.000 KM, mi građani Općine Vitez znamo da se ceste ne čiste ili se slabo čiste veći dio posla obavi sunce kao što je o bilo i ove godine). Unaprijed pozdravljamo i podržavamo  aktivnosti koje ćete poduzeti u realizaciji ove inicijative, kako bi do kraja ove školske godine bitno unaprijedili obrazovni potencijal Općine Vitez. Upućujemo Vas i na sredstva proračunske rezerve u iznosu od 130 tisuća KM  kao mogući izvor sredstava za financiranje naprijed naveden inicijative”, navodi se u priopćenju za javnost.

Oglasi
LM