viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
DOSAD NAJVEĆI PRORAČUN OVE OPĆINE
Vrijeme objave: 08.01.24 @ 18:11

Prema obrazloženju načelnika Hasana Ajkunića (SDA), proračunom Bugojna bit će povećana i izdvajanja za sve kategorije stanovništva, od poljoprivrednika do školske djece. No, ne i za projekte važne bugojanskim Hrvatima

Među lokalnim zajednicama koje su u novu godinu ušle s usvojenim proračunom je i općina Bugojno. Proračun ove općine u iznosu 14,723.000 usvojen je posljednjeg radnog dana 2023. godine na redovitoj sjednici Općinskog vijeća, piše Večernji list BiH. U pitanju je dosad najveći proračun ove općine. U odnosu na usvojeni nacrt proračuna, uvećan je za 2,254.600 KM.

OGLAS

Prekršen raniji dogovor

OGLAS

U skladu s povećanjem, prema obrazloženju načelnika Hasana Ajkunića (SDA), bit će povećana i izdvajanja za sve kategorije stanovništva, od poljoprivrednika do školske djece. No, ne i za projekte važne bugojanskim Hrvatima, koji su povratnici u ovaj grad. Naime, svi amandmani vijećnika HDZ-a BiH na ovo povećanje, a koji se odnose na infrastrukturne projekte u povratničkim mjestima gdje žive Hrvati – Kandiji, Lugu, Vučipolju, Bristovima, Glavicama, odbijeni su. Ono što je posebno poražavajuće, naglašavaju vijećnici HDZ-a BiH koji su predložili amandmane kojima bi se osigurala sredstva i za projekte koji su od važnosti Hrvatima, jest da sredstva nije dobio ni Dječji vrtić “Framice”, koji uglavnom pohađaju djeca hrvatskih povratnika u Bugojno. Potporu nisu dobila ni društva s hrvatskim predznakom, počevši od kulturnih do planinarskih, a sredstva neće biti ni za projekte u oblasti sporta.

OGLAS

Bugojno je dosad najveći proračun dobilo preglasavanjem i dvojice hrvatskih predstavnika u Općinskom vijeću, predsjedatelja Vijeća Miroslava Zelića (HDZ BiH) i Mladena Čeline, vijećnika ove stranke, ujedno i predsjednika Kluba Hrvata u OV-u Bugojna. Za proračun Bugojna glasali su oni koji su ga kreirali, vijećnici SDA, njih 11, a dobili su i potpore jednog vijećnika NES-a te jednog neovisnog, što je bilo dovoljno za izglasavanje proračuna jer OV Bugojno ima 25 vijećnika. – Takvim načinom donošenja proračuna prekršen je prethodno postignut dogovor SDA i HDZ-a BiH, stranaka koje imaju većinu u Općinskom vijeću Bugojno. Dakle, dogovori ne vrijede, a kad o projektima važnim za Hrvate odlučuje SDA i njima naklonjeni bošnjački vijećnici, onda mi ostanemo bez njih. Hrvati Bugojna također pune proračun i očekuju da se sredstva ulažu i u naselja u kojima žive. To su uglavnom povratničke sredine, što bi trebao biti dodatan motiv za izdvajanje, a ne uskraćivanje sredstava – kaže Miroslav Zelić, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno.

Poruke koje nisu dobronamjerne

Predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno Miroslav Zelić usvajanje proračuna bez amandmana kojim bi se osigurala sredstva i za infrastrukturne, obrazovne, kulturne i sportske projekte značajnim za Hrvate Bugojna smatra strašnom porukom bugojanskim Hrvatima.

– Na sceni je nastavak ratne politike otimanja od Hrvata onoga što im pripada. U ratu su opljačkali svu našu imovinu, danas nam preglasavanjem uzimaju proračunska sredstva na koja mi također imamo pravo. Ovo je jadno i žalosno – zaključuje Zelić.

Oglasi
LM