viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.03.24 @ 15:03

U dubokim prostranstvima Bosne, gdje se povijest isprepliće s prirodnim ljepotama, leži neobično blago – Nekropola stećaka Maculje, poznata među lokalnim stanovništvom kao “Kameni svatovi”. Ova jedinstvena lokacija očarava posjetitelje svojom mističnom atmosferom i bogatom baštinom, čineći je nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje povijesti, kulture i prirode. Nalazi se na 998 metara nadmorske visine, 21 kilometar udaljena od Novog Travnika, i predstavlja izuzetno sačuvanu nekropolu sa više od stotinu stećaka, što je rijetkost čak i među ostalim sličnim lokacijama. Smještena blizu cestovnog pravca Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje, lako je dostupna svima koji žele otkriti ovu dragocjenost bosanskohercegovačke kulturne i povijesne baštine.

Za putnike željne upijanja bogate povijesti i kulture Bosne, nekropola stećaka Maculje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje prošlosti ovog područja. Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici s ukrašenim ornamentima i zagonetnim natpisima, govore priču o ljudima koji su nekada hodili ovim predjelima, njihovim običajima i vjerovanjima. No, to nije sve što ova lokacija nudi. Posjetitelji će biti zadivljeni spektakularnim zalascima sunca koji boje nebo nijansama toplih tonova, stvarajući nezaboravne prizore koji će ostati urezani u sjećanje. Čista priroda koja okružuje nekropolu pruža priliku za opuštanje i revitalizaciju duha, dok se šetate među cvjetnim livadama. Bosna je zemlja čarobnih boja prirode, a nekropola stećaka Maculje je nezaobilazna točka za sve putnike koji žele doživjeti tu čaroliju.

OGLAS

Dođite i istražite ovu dragocjenost, otvorite svoje srce za ljepotu koju pruža, i odnesite sa sobom nezaboravna iskustva koja će vas pratiti zauvijek.

OGLAS
Oglasi
LM