viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.01.24 @ 15:00
OGLAS

Na području Federacije BiH bilježi se porast broja posjeta ambulantama obiteljske medicine, zbog respiratornih oboljenja. Detektirani su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva covid-19.

Prim. dr. Emir Abdulović, ravnatelj JU Bolnica za plućne bolesti i TBC, za portal Travnicki.INFO komentirao je trenutnu situaciju.

OGLAS

Trenutna situacija je pogoršana. Osjetimo negativan trend i sve je više respiratornih oboljenja. Ono što raduje je činjenica da nemamo previše teških kliničkih slika s obostranom upalom pluća, mada imamo i takvih slučajeva. Mi smo, kao stručni kolegij, na tragu toga donijeli odluku da reduciramo posjete u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC na jednu dnevno te kod jednog pacijenta mogu biti dva posjetitelja s maskama, jer mi zaista ozbiljno shvaćamo ovu situaciju. Nadamo se da će se vremenom ova situacija smiriti, ali trenutno je broj pacijenata u porastu i sve je veći pritisak.”

OGLAS

Prevencija koja vrijedi u ovom momentu, uobičajena je za navedeni vid oboljenja. ”Što se savjeta tiče, ukoliko je moguće izbjegavati skupove, nositi masku i dalje, prati redovno ruke i što je veoma važno – dizati imunitet” zaključio je prim. dr. Abdulović.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM