viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.08.23 @ 17:05
OGLAS

Rudarski institut Tuzla je još 2017. izgradio projekt kojim bi se, kako ističu iz ove znanstvene institucije, spasio Rudnik mrkog uglja Zenica koji je danima u žiži javnosti  zbog neisplaćene plaće za lipanj.

,,Očigledno je da se preblemi koje imaju rudari i rukovodstvo RMU Zenica, a time i Uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine neće lako riješiti. Čak je i laiku za rudarstvo sasvim jasno da nivo proizvodnje koje postiže RMU Zenica ne može pokriti elemntarne troškove, među kojima su plaće rudara najveće i najvažnije.

OGLAS

Kako stvari trenutno stoje, male su šanse da se nađe ono tehno-ekonomsko rješenje koje u konačnici neće rezultirati zatvaranje rudnika i otpuštanje radnika sa ogromnim troškovima na račun EPBiH i Vlade Federacije BiH.

OGLAS

Razmišljajući kako da se pomogne rudarima, rukovodstvu RMU Zenica i EPBiH, stručni kadrovi Rudarskog instituta u Tuzli su iz vlastite arhive izuzeli Glavni rudarski projekt Površinskog kopa Mošćanica kao projekat “zaboravljenog rudarskog objekta” koji bi za kratko vrijeme i nevelika ulaganja, mogao biti slamka spasa.

Mošćanica može biti isplativa, ali samo pod uvjetom da se ne odstupa od projekta, kaže za Faktor elektroinženjer Nermin Bijedić, uposlenik Instituta sa dugogodišnjim iskustvom u rudarskoj oblasti.

OGLAS

Prema njegovim riječima, projekt PK Mošćanica je urađen 2017. god. i zamišljen je kao zamjenski rudarski objekt za jame Stara jama i Raspotočje. Prije tri godine zatvorena je jama Stranjani.

,,Radi se o dvije duboke jame, gdje se proces proizvodnje obavlja u veoma teškim uvjetima, vlaga i visoka temperatura posebno otežavaju eksploataciju… Institut je svojevremeno na zahtjev uprave RMU Zenica projektirao široko mehanizirano čelo za jamu Raspotočje koje može dnevno iskopati najmanje dvije tisuće tona uglja.

Međutim, proizvodni proces je limitiran načinom transporta uglja u jami. Raspotočje nema transporter. Nije točno da je ovaj projekt propao, EPBiH je znala za ovaj tehnološki problem. Nažalost, od projekta PK Mošćanica prošlo je pet, šest godina, a da nije bilo nikakve reakcije nadležnih, iako je ovo jedini način da se RMU Zenica ne ugasi”, naglasio je Bijedić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM