viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.05.24 @ 08:43
OGLAS

Pregovarački tim Vlade Županije Središnja Bosna započeo je utorak u Travniku pregovore sa sindikatima zaposlenih u javnom sektoru koji plaće primaju s proračuna te županije o povećanju osnovice plaće i novom kolektivnom ugovoru.

Nakon sastanka na kojem konačan dogovor još uvijek nije postignut, obje strane suglasne su da će se težiti dostizanju federalne osnovice od 425 KM, što bi ovisno o radnom mjestu i stručnoj spremi bilo prosječno povećanje od 70 do 150 KM. Županijski premijer Tahir Lendo kazao je kako će Vlada težiti ka iznosu federalne osnovice.

OGLAS

– Sindikati u ŽSB su još prije mjesec dana tražili ovakav jedan sastanak, da se razgovara o osnovici i drugim pitanjima, pristupa kolektivnom ugovoru … Međutim, mi smo im jasno rekli da smo kod donošenja proračuna zadržali dostignutu osnovicu i najavili da ćemo pratiti stanje i kako će se FBiH odnositi prema osnovici. U tom dijelu FBiH je kasnila s proračunom, kasno su ga usvojili. Mi smo to napravili na vrijeme, ali smo obećali da ćemo težiti da dostići federalnu osnovicu. Naravno, za odluku o konačnoj osnovici moramo pratiti jasne upute o kretanju javnih prihoda od FBiH, čije instrukcije i upute očekujemo ovih dana. Kada je dobijemo moramo uraditi rebalans jer bilo kakvo pomjeranje osnovice iziskuje promjenu proračuna. Rebalans bi definirao tu promjenu i ukoliko bismo težili ka federalnoj osnovici po našoj procjeni trebalo bi nam oko 10 milijuna KM – rekao je Lendo, dodajući da bi se to primjenjivalo od 1. srpnja ove godine, dokad bi proveli proceduru usvajanja rebalansa.

OGLAS

– Razgovarali smo otvoreno, pitanje osnovice je pitanje kretanja javnih prihoda i rebalansa. Kad dobijemo obje stvari izaći ćemo s prijedlogom za sindikat i mislim da ćemo težiti toj osnovici – dodao je Lendo.

OGLAS

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika sudske vlasti i javnih ustanova Federacije BiH, kazao je kako su načelni dogovori postignuti.

– Mislim da smo načelno dogovorili i utvrđivanje osnovice i potpisivanje sporazuma. očekujemo od Vlade i premijera u sljedećih 10-tak dana da ponude sporazum o visini osnovice. Ona sada u ŽSB iznosi 385 KM, ono što je načelno prijedlog sindikata je da ona bude kao na federalnoj razinu u visini od 425 KM – rekao je Kurtović.

Na sastanku se razgovaralo i o regresu, o čijoj isplati u visini 50 posto federalnog prosjeka je Vlada donijela odluku, a koji bi trebao biti isplaćen u lipnju. Osim toga, bilo je govora i o funkcioniranju ekonomsko-socijalnog vijeća za kojeg su sindikati iskazali interes da sudjeluju u radu, ali i o kolektivnom ugovoru.

– Mislim da smo vrlo blizu rješenja i za kolektivni ugovor. Trebamo dogovoriti još neke stvari oko prijelaznih i završnih odredbi federalnog kolektivnog ugovora koji je usuglašen – kazao je premijer Lendo.

– Vlada nas je informirala vezano za regres. Otvorili smo i pregovore vezane za ekonomsko-socijalno vijeće, da se poštuje Zakon o radu, da reprezentativni granski sindikati potpišu sporazum i da se tamo uvrste predstavnici koji imaju podršku sindikata. Načelni dogovor smo postigli i oko pristupa federalnom kolektivnom ugovoru  te ostaje usuglasiti još član 77. kolektivnog ugovora. Želja nam je u sljedećem razdoblju da se ne čeka srpanj, nego da se dogovara u studenom ili prosincu i da se osnovica utvrđuje od siječnja – naveo je Kurtović.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM