viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.05.24 @ 08:43
OGLAS

Pregovarački tim Vlade Županije Središnja Bosna započeo je utorak u Travniku pregovore sa sindikatima zaposlenih u javnom sektoru koji plaće primaju s proračuna te županije o povećanju osnovice plaće i novom kolektivnom ugovoru.

OGLAS

Nakon sastanka na kojem konačan dogovor još uvijek nije postignut, obje strane suglasne su da će se težiti dostizanju federalne osnovice od 425 KM, što bi ovisno o radnom mjestu i stručnoj spremi bilo prosječno povećanje od 70 do 150 KM. Županijski premijer Tahir Lendo kazao je kako će Vlada težiti ka iznosu federalne osnovice.

– Sindikati u ŽSB su još prije mjesec dana tražili ovakav jedan sastanak, da se razgovara o osnovici i drugim pitanjima, pristupa kolektivnom ugovoru … Međutim, mi smo im jasno rekli da smo kod donošenja proračuna zadržali dostignutu osnovicu i najavili da ćemo pratiti stanje i kako će se FBiH odnositi prema osnovici. U tom dijelu FBiH je kasnila s proračunom, kasno su ga usvojili. Mi smo to napravili na vrijeme, ali smo obećali da ćemo težiti da dostići federalnu osnovicu. Naravno, za odluku o konačnoj osnovici moramo pratiti jasne upute o kretanju javnih prihoda od FBiH, čije instrukcije i upute očekujemo ovih dana. Kada je dobijemo moramo uraditi rebalans jer bilo kakvo pomjeranje osnovice iziskuje promjenu proračuna. Rebalans bi definirao tu promjenu i ukoliko bismo težili ka federalnoj osnovici po našoj procjeni trebalo bi nam oko 10 milijuna KM – rekao je Lendo, dodajući da bi se to primjenjivalo od 1. srpnja ove godine, dokad bi proveli proceduru usvajanja rebalansa.

OGLAS

– Razgovarali smo otvoreno, pitanje osnovice je pitanje kretanja javnih prihoda i rebalansa. Kad dobijemo obje stvari izaći ćemo s prijedlogom za sindikat i mislim da ćemo težiti toj osnovici – dodao je Lendo.

OGLAS

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika sudske vlasti i javnih ustanova Federacije BiH, kazao je kako su načelni dogovori postignuti.

OGLAS

– Mislim da smo načelno dogovorili i utvrđivanje osnovice i potpisivanje sporazuma. očekujemo od Vlade i premijera u sljedećih 10-tak dana da ponude sporazum o visini osnovice. Ona sada u ŽSB iznosi 385 KM, ono što je načelno prijedlog sindikata je da ona bude kao na federalnoj razinu u visini od 425 KM – rekao je Kurtović.

Na sastanku se razgovaralo i o regresu, o čijoj isplati u visini 50 posto federalnog prosjeka je Vlada donijela odluku, a koji bi trebao biti isplaćen u lipnju. Osim toga, bilo je govora i o funkcioniranju ekonomsko-socijalnog vijeća za kojeg su sindikati iskazali interes da sudjeluju u radu, ali i o kolektivnom ugovoru.

– Mislim da smo vrlo blizu rješenja i za kolektivni ugovor. Trebamo dogovoriti još neke stvari oko prijelaznih i završnih odredbi federalnog kolektivnog ugovora koji je usuglašen – kazao je premijer Lendo.

– Vlada nas je informirala vezano za regres. Otvorili smo i pregovore vezane za ekonomsko-socijalno vijeće, da se poštuje Zakon o radu, da reprezentativni granski sindikati potpišu sporazum i da se tamo uvrste predstavnici koji imaju podršku sindikata. Načelni dogovor smo postigli i oko pristupa federalnom kolektivnom ugovoru  te ostaje usuglasiti još član 77. kolektivnog ugovora. Želja nam je u sljedećem razdoblju da se ne čeka srpanj, nego da se dogovara u studenom ili prosincu i da se osnovica utvrđuje od siječnja – naveo je Kurtović.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM