viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.02.22 @ 17:44

Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez“ dana 26. veljače 2022. godine u svojemu planinarskom domu „Zaselje“ bilo je domaćin redovite izvještajne i izborne Skupštine Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Planinarski savez Heceg-Bosne  utemeljen  je dana 19. prosinca 1995. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, uz nazočnost predstavnika HPD ”Prenj 1933”Mostar, PD ”Vitez” Vitez, PD ”Kuk” Novi Travnik, PD ”Cincar” Livno, PD ”Bitovnja” Kreševo i UP ”Tisovac” Busovača.

Zanimljivo je prisjetiti se da je prva planinarska organizacija u BiH bila  Bosansko-hercegovački turistički klub utemeljen 21. rujna 1892. godine. Utemeljitelji su bili visoki i viši vladini činovnici, a prvi predsjednik kluba bio je Lothar Berg, vladin povjerenik za grad Sarajevo.

1921. utemeljuje se Društvo planinara u BiH, a vremenom se osnivaju i druga planinarska društva i podružnice HPD Matica. Hrvatski planinari ostavili su dubok trag u povijest Bosansko-hercegovačkog planinarskog pokreta. Godine 1940. došlo je do spajanja Društva planinara BiH s Hrvatskim planinarskim društvom (HPD) u Zagrebu. HPD-Matica Zagreb uspješno je djelovala što je rezultat osnivanja sedam novih podružnica i to: HPD „Bjelašnica“ u Sarajevu (utemeljeno 1923.), HPD „Cincar“ u Livnu (utemeljeno 1929.), HPD „Prenj“ u Mostaru (utemeljeno 1933.), HPD „Bitovnja“ u Kreševu (utemeljeno 1937.), HPD „Ljutoč“ u Bihaću (utemeljeno 1929.), HPD „Stožer“ u Bugojnu (utemeljeno 1935.), HPD „Koprivnica“ u Kupresu (utemeljeno 1938.). Podružnice su imale ukupno sedam planinarskih kuća i to na planinama Čvrsnici, Bjelašnici, Bukoviku iznad Sarajeva, Bitovnji, Cincaru i Koprivnici.

Dvadeset sedam godina nakon utemeljenja, Planinarski savez Herceg-Bosne broji 2500 članova iz 39 članica, udruženja mahom planinarskih društava iz cijele BiH, stanica gorskih službi spašavanja, speleoloških društava i drugih organizacija čijim članovima je planinarstvo u osnovi način života.

U sklopu Saveza aktivno učešće provode: povjerenstvo za planinarske vodiče, povjerenstvo za alpinizam, povjerenstvo za planinarske puteve, povjerenstvo za speleologiju i povjerenstvo za promidžbu, povijest i izdavalaštvo. Svako od navedenih povjerenstava na Skupštini Saveza podnijelo je izviješće o radu u protekloj godini. Tako su održane brojne aktivnosti kao „Male škole planinarstva“ , tečajevi za alpiniste, markaciste, planinarske vodiče…

Povjerenstvo za spelologiju je takođe održavalo tečajeve za speleologiju, ali bilo je i organizator 12.međunarodne znanstveno-istraživačke ekspedicije „Ponor Kovači – izvor Ričine“ koja se održala u rujnu mjesece 2021. godine.

U protekloj godini Planinarski savez Herceg-Bosne, povodom 25. obljetnice od utemeljenja  izdao je monografiju i film  koji prati temu monografije  „Kad čovjek postane planina“. U monografiji su sadržani svi bitni podatci o društvima koja sačinjavaju Savez, a također se mogu naći svi planinarski objekti koje posjeduju ova društva. Autori monografije su Željka Zlojo-Martinović i Miro Blaž.

U drugom dijelu Skupštine Planinarskog saveza Herceg-Bosne, zbog isteka četvorogodišnjeg mandata, donesena je Odluka o razrješenju svih tijela Uprave Saveza te se nakon toga pristupilo prijedlozima za nove članove upravnih tijela koje će Savez predstavljati u narednom četvorogodišnjem periodu.

Na mjesto predsjednika Planinarskog saveza Herceg-Bosne izabran je Ante Vukadin, predsjednik planinarskog društva „Orlova stina“ iz Tomislavgrada, na mjesto predsjednika Skupštine planinarskog saveza Herceg-Bosne reizabran je Mirko Matijević predsjednik planinarskog društva „Vis“ Žepče, dok je dopredsjednik Filip Filipović aktualni predsjednik planinarskog društva „Granaš“ iz Brčko distrikta.

Prioriteti rada i djelovanja Planinarskog saveza Herceg Bosne u narednom periodu biti će standardizacija redovitih aktivnosti: male planinarske skole, tečajeva, podizanje standarda obučenog kadra, završetak pokrenutih aktivnosti na učlanjenju u Međunarodni savez planinarskih organizacija (UIAA), nastavak aktivnog sudjelovanja u dogovorima o funkcioniranju krovnog Planinarskog saveza u BiH u kojemu će na ispravan način biti imenovane osobe iz sva tri Saveza registrirana u Bosni i Hercegovini (Planinarski savez Herceg-Bosne, Planinarski savez Federacije BiH i Planinarski savez RepublikeSrpske).



Oglasi
LM