viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.02.23 @ 18:20

Udruga nositelja ratnih odličja HVO-HB ŽSB u ponedjeljak, 27.veljače organizira obilježavanje 31. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO. Program obilježavanja počinje od 11:00 svetom misom za poginule i umrle pripadnike ZP Vitez, a koja će se održati u župnoj crkvi Svetoga Juraja u Vitezu.

Od 12:00 održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju ispred Općine Vitez, dok je nastavak druženja planiran je u 12: 30 u motelu Bor u Vitezu.

OGLAS

“Prema procjenama stručnjaka, povjesničara i vojnih analitičara, osnivanje Zbornog područja Vitez bilo je ključna odluka za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području, a što su pokazala i potvrdila vremena koja su slijedila. U teškim i krvavim borbama koje su uskoro uslijedile za obranu srednjobosanskog područja i hrvatske opstojnosti u njemu, najprije protiv srpskih agresorskih snaga i tzv. JNA, kasnije u krvavom ratu s muslimanskom vojskom, sudjelovalo je oko 30 tisuća pripadnika HVO-a, 2459 ih je poginulo, a blizu 6000 ih je ranjeno. Nakon krvavog rata s postrojbama Armije BiH početkom 1994. godine, brojčano desetkovani, izmučeni, iscrpljeni…, pripadnici Zbornog područja Vitez nastavili su se boriti za oslobađanje dijelova BiH pod kontrolom srpskih snaga”, napisao je svojedobno Zvonimir Čilić.

OGLAS

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao je četiri zborna područja HVO-a: Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje. 

OGLAS

Foto: Facebook

Oglasi
LM