viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.24 @ 12:24
OGLAS

15. svibnja 2024. godine obilježavaju se 32 godine od stradavanja 14 Hrvatskih branitelja pripadnika HVO brigade “Travnička” na Galici.

OGLAS

Toga su dana srpske paravojne snage i bivša JNA zatočile te na svirep i zločinački način likvidirale 14 branitelja na platou “Galica” Vlašić.

U spomen na njihovu žrtvu koju su podnijeli za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda, u srijedu 15. svibnja 2024. godine s početkom u 10,30 sati bit će položeni vijenci i upaljene svijeće, nakon čega će se služiti Sveta misa s početkom u 11 sati ispred spomen obilježja “Galica” na Vlašiću, priopćili su iz Odbora za obilježavanje značajnih datuma Domovinskog rata općine Travnik.

OGLAS

Misu će predvoditi viteški župnik fra Velimir Bavrka.

OGLAS

Optužnica za ovaj zločin nije još podignuta
Srpske paravojne snage su 1992. godine na Vlašiću zarobili 19 pripadnika HVO-a. Većinu zarobljenika, od kojih su neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana. Proveli su ih u zarobljeništvu u Skender Vakufu, Banja Luci i staroj Gradišći. Neki od njih s traumama nisu bili u stanju živjeti te je jedan od njih desetak godina nakon razmjene počinio samoubojstvo.

OGLAS

Srpske paravojne snage tog su dana zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a: Luku, Matu i Slavka Babića, Slavka Didaka, Zorana Domića, Stipu Jerkića, Pericu Lukića, Tadiju Marjanovića, Ivu Martinovića, Žarka Meljančića, Slavka Pendeša, Dragana i Mirka Rimca i Ivu Stojaka. Iako je od ubojstva pripadnika HVO-a na Galici prošlo 32 godine optužnica za ovaj zločin nije još podignuta. Travnicki.ba

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM