viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.05.24 @ 11:09
OGLAS

Prvosvibanjska budnica je najdugovječnija tradicija orkestra Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila. Prvi službeni nastup pvog orkestra bio je za Praznik rada, sada već daleke 1974. godine, što se uzima kao svojevrsni rođendan Limene glazbe, tako da ove 2024. godine slijedi zlatni jubilej.

Osim u još nekoliko općina Središnje Bosne, Novoj Biloj i Novom Travniku, Limena glazba je budnicu odsvirala i u Vitezu u ulici Kralja Petra Krešimira IV, na raskrižju u blizini caffe-a House i ljekarne Katava, a mogla se čuti puno šire te tako čestitala Praznik rada. Na balkonima zgrada i slučajni prolaznici, kao i inače, iznenađeno su gledali budnicu, ali kasnije i pohvalili ovu aktivnost.

OGLAS

Inače, u svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih osuđeno na smrt.

OGLAS

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Kao međunarodni praznik rada, 1. svibanj se obilježava od 1889. godine.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM