viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.04.23 @ 21:09
OGLAS

Mali programeri iz Travnika, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine danas su u Travniku obilježili 3. izdanje Kids Hack Day-a na kojem su napravili jednu od najvećih LEGO maketa grada na svijetu.

Treće izdanje Kids Hack Day-a održano je u organizaciji Općine Travnik, Katoličkog školskog centra “’Petar Barbarić”’ i škole Mali Programer.

OGLAS

KHD je danas okupio više od 200 mališana iz Travnika i drugih gradova Bosne i Hercegovine, a primarni cilj eventa bio je kreiranje makete gradske zone Travnika od 40 kvadratnih metara.

OGLAS

U Kids Hack Day-u ove godine uz Travnik sudjelovale su i: Nairobi (Kenija), Stockholm (Švedska), Mumbai (Indija), Johannesburg (J. Afrika), Philadelphia (SAD) a planirano je bilo i uključenje Paragvaja, Osla i Helsinkija.

OGLAS

,,Upravo kreiranjem makete na površini od 40 kvadratnih metara želimo napraviti jedinstvenu priču, koja će Travnik dovesti u fokus medija u BiH, ali i šire”, poručili su organizatori.

Pored makete grada Travnika, ove godine organiziran je i mali hackhaton, na kojem su djeca od 12 do 17 godina predstavila web stranice o Travniku u 2035. godini.

,,Plan je da maketa, sa jasnim pozicioniranjem u samom središtu grada, postane svojevrsna turistička atrakcija, te će kao takva biti prisutna po svijetu, s obzirom na frekventnost turizma u našem gradu”, dodali su organizatori.

Načelnik Travnika Kenan Dautović je kazao da je danas u Travniku održan predivan događaj.

,,Iza mene je maketa kako će Travnik izgledati 2035. godine i ovo nisu radili urbanisti već naša djeca. Imali smo predivan događaj. Veliko hvala Malom programeru. Ovo je višemjesečni rad i imati više od 200 djece ovdje i biti linkovan s drugim državama svijeta je zaista divno. Djeca iz IT-a stavljaju Travnik na mapu svijeta i daju nam primjer kako mi trebamo razmišljati u smislu stvaranja uvjeta i gradnje infrastrukture kako bismo ovu državu napravili boljom”, poručio je Dautović.

Fakić Abdulah, osnivač Malog programera, je kazao da su ove godine pomjerili ljestvicu sa sudjelovanjem više od 200 djece iz svih gradova BiH, piše Klix.

Na maketi će biti napravljeno više od 230 građevina, a bit će utrošeno više stotinu tisuća lego kockica.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM