viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.12.21 @ 21:19

U okviru kampanje „Invaliditet me ne određuje“ projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas BiH s partnerima, a financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services, u petak 10.12.2021. godine u prostorijama hotela „Central“ u Vitezu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava.

Udruga „Most“ i Udruga „Betanija“ iz Viteza su organizirali okrugli stol pod nazivom „Naša prava vaša su obaveza” pored kojih su bili su predstavnici MUP-a, CMZ-a i Doma zdravlja.

OGLAS

Glavna tema ovog događaja su bila ljudska prava osoba s invaliditetom s posebnim naglaskom na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom.

OGLAS

Sudionici su imali priliku više čuti o pravima osoba s invaliditetom, a zatim i osobne priče tri govornika, koji su osobe s mentalnim poteškoćama i koji su ovom prigodom govorili o svom oporavku. Govorili su i o svakodnevici u kojoj se osjećaju tako izolirano da vjeruju da su sami na svijetu, o potrebi da toliko toga kažu, a imaju osjećaj da ih nitko ne sluša. Zbog činjenice da njihov invaliditet nije vidljiv puno puta su čuli kako im “nije ništa”, kako su “samo lijeni”, i “umišljaju”, puno puta su bili predmet osude i doživjeli da je govoriti javno o mentalnim i intelektualnim poteškoćama sramota. Kako je biti dio ovakve svakodenvice, suočavati se i nositi s njom, predstavnici organizacija osoba s invaliditetom htjeli su pokazati prisutnima. Razdoblje oporavka zahtjeva ustrajnost i dugotrajni rad na sebi, što su i danas svojim pričama govornici na okruglom stolu posvjedočili. Svojim pričama i porukama nisu “olakšavali” svoje duše već su pokušali jasno pokazati zašto im je potrebna i koliko im je važna podrška sredine. Uz sve navedeno, najveći motiv za iskoračiti iz sjene bilo im je ohrabrenje onih koji se bore sa sličnim problemima a još uvijek nisu potražili pomoć jer, najvjerojatnije, vjeruju da pomoći ni nema.

OGLAS

“Poštovanje ljudskih prava je temelj svakog demokratskog društva. Mi, kao osobe sa invaliditetom i dalje vodimo borbu za jednakopravnost sa ostalim građanima i za što bolju inkluziju u BiH društvo. Naša Prava su zagarantirana UN-ovom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Ostvarivanje prava iz ovih dokumenata za nas je imperativ”, izjavio je Edin Hodžić, predsjednik Udruge „Most“ Vitez.

Donatori kroz kampanju “Invaliditet me ne određuje” i kroz lokalne kampanje žele osnažiti osobe s invaliditetom i organizacije koje s njima rade i podržati ih u njihovoj borbi za svoja prava.

Oglasi
LM