viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.10.23 @ 20:06
OGLAS

Kapela Pidriš projekt je uređenja interijera u malom selu u blizini Uskoplja u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Prostor je renoviran i vraćen mu je dignitet kakav i priliči jednom sakralnom objektu. Za malu zajednicu kao što je Pidriš, ovaj projekt je bio veliki uspjeh i opipljiv dokaz da snaga doista leži u zajedništvu i suradnji, piše EUmiesaward.

OGLAS

Osim što su mještani i brojni drugi pohvalili rad, projekt uređenja je nominiran i za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu.

Kapelica Pidriš, smještena u selu Pidriš u sklopu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju, sagrađena je 1972. godine. Kao jedina bogomolja u selu od svega 50 stanovnika, ima simboličan značaj. To je mjesto društvenih i duhovnih susreta, gdje supostoje prošlost i sadašnjost. Godinama je kapelica bila u lošem stanju čekajući na obnovu. Uz sudjelovanje cijele zajednice, planovi su pokrenuti sredinom 2021. Godinu dana kasnije dovršen je projekt interijera i blagoslovljen na dan Svetog Antuna Padovanskog, u lipnju 2022. godine. Prostor se sastoji od molitvenog prostora i prezbiterija sa standardnim crkvenim elementima i sve je trebalo projektirati poštujući atmosferu svetog prostora. Sveti prostori uvijek nastoje utjeloviti ideje i značenja kroz formu i atmosferu, polako nas uvodeći u novi svijet – svijet meditacije i duhovnosti. U ovoj Kapeli prijelaz između profanog i sakralnog posreduju drvene grede na stropu koje podsjećaju na bačvasti svod – neizostavan element koji budi uspomene na tradicijsku sakralnu arhitekturu. Odvajanje duhovnog od profanog ostvareno je suptilnim spuštanjem greda iznad prezbiterija koje ga, zajedno s rasvjetom skrivenom iza njega, ističu više od ostatka prostora. Pojedinačni crkveni elementi nadopunjuju repetitivnost drvenih greda, unoseći sklad i kroz detalje uravnotežujući prostor. Simboli križa na oltaru, otvorenih knjiga na ambonu, cikličnosti na svijećnjaku i svete vode, ostvareni su geometrijskom obradom ploha, precizno i ​​dosljedno.

OGLAS

Umjetnička djela u kapeli neodvojiva su od arhitektonskog izričaja; zajedno tvore jedinstvenu prostorno-umjetničku sintagmu, a izdvajajući se iz svakodnevnog stvaraju specifičan ugođaj susreta svetog i trajnog. Težište projekta bilo je na unutarnjim intervencijama, očuvanju izvorne strukture kapele. Stropne grede postavljene su ispod postojeće krovne konstrukcije i ne služe kao nosivi elementi objekta. Interijer je obilježen dualnošću svojih materijala. Sva crkvena oprema dizajnirana je u drvu sa zlatnim detaljima – skromna, a blistava. Osim što predstavlja povezanost s lokalnom kulturom, drvo asocira na drveni križ Isusova raspeća. Zlato, s druge strane, označava izdržljivost, plemenitost, transcendenciju i transformaciju, čime se naglašava značaj vjere. Sedam vitraja ukrašeno je biblijskim simbolima u likovnom izričaju akademskog slikara Đure Sedera. Središnje mjesto iza oltara zauzima mozaik s prikazom Kristova raspeća umjetnice Blaženke Salavarde. Naposljetku, zlatni detalj na ambonu izradio je akademski kipar Mile Blažević.

OGLAS

Naziv djela na izvornom jeziku: Kapela Pidriš_enterijer. Plasman nominirani. Nagradna godina 2024. Mjesto Gornji Vakuf- Uskoplje, Bosna i Hercegovina. Godina završena 2022. (godina je počela 2022.). Studiji Josipa Škrobo. Autori Josipa Škrobo (1990. Bosna i Hercegovina). Suradnici Konzalting: Fra Marko Kepić. Namještaj: Ivica Alilović Vitez. Koordinacija: Ivica Alilović Vitez. Art: Đuro Seder, Mile Blažević, Blaženka Salavarda, Ernesto Markota. Građevinska tvrtka: Krivaja TMK Zavidovići , Dunolit & Marbo kamen Kiseljak, Kristal d.o.o. Vitez, Maks d.o.o. Vitez. Program Religija Etikete Kapela. Ukupna površina 1700 m2. Korisna površina poda 92 m2 m2. Trošak 330 €/m2 €/m2. Klijent Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Uskoplje. Vrsta klijenta javnost Karta LatLng: (43.89081589475256, 17.58336281858002).

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM