viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 05.11.23 @ 20:26

Jedan od najljepših prizora u prirodi aurora borealis bila je vidljiva večeras i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine pa i Vitezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na fotografijama se može vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je obasjala nebo iznad Viteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i dijelovima Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

Kad se pojavi aurora boreallis, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestano u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje prema sjeveru, tj. prema višim geografskim širinama i bliže polu polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narančasti, zeleni i plavi plamenovi.

Kratkoročna prognoza intenziteta auroralnog ovala SpaceWeatherLivea za sjevernu i za južnu hemisferu temelji se na uvjetima solarnog vjetra i međuplanetarnog magnetskog polja (IMF) koje je izmjerila svemirska letjelica DSCOVR.

Aurora borealis svoj najveći sjaj ne dostiže iznad Sjevernog pola, već se najbolje vidi oko Hudsonovog zaljeva u Kanadi, u sjevernoj Škotskoj te u južnoj Norveškoj i Švedskoj.

Oglasi
LM