viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.07.23 @ 22:37
OGLAS

Povjerenstvo za planinarske putove Planinarskog saveza Herceg Bosne  je u suradnji s planinarskim društvom „PD Vis“ iz Žepče, kao domaćinom, dana 01. i 02. srpnja 2023. u prostorijama planinarskog doma na Matinskom Visu  održalo Stručni seminar dopunskog obrazovanja, obnove znanja markacista i  ispit za  voditelja markacistu, seminaru i ispitu je pristupilo dvoje članova iz „HEPU Sveti Duh“ iz Nove Bile i „HPD Vitez“ iz Viteza, članica Ana Gabrić.

Stručni seminar i ispit se provodi prema Programu dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista u PS H-B, a namijenjen je markacistima i markacistima voditeljima, članovima planinarskih društava koji su završili tečaj za markaciste i stekli uvijete da napreduju u službi, obnavljaju i dopunjuju markacističko znanje i vještine.

OGLAS

Voditelj stručnog seminara bio je Marko Brkić, markacist instruktor PS H-B,  pročelnik Povjerenstva za planinarske putove PS H-B. U organizaciji seminara su aktivno sudjelovali članice i članovi društva domaćina „PD Vis“, kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji.

OGLAS

Nakon  uvodnog izlaganja polaznicima seminara su s ciljem obnove markacističkog znanja,  predstavljeni noviji dokumenti i postupci održavanja planinarskih putova te su upoznati s novostima u markacističkoj djelatnosti i radu Povjerenstva.

OGLAS

Na praktičnom dijelu tečaja izvedena je demonstracija uređenja križanja planinarskih putova, korištenje osnovnih i dodatnih planinarskih oznaka te načina postavljanja planinarskih putokaznih ploča.

Sudionici su aktivno sudjelovali u tijeku seminara, iznosili svoja zapažanja na izložene teme i pokaznu vježbu, podržali ovakav rad Povjerenstva i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Sudionici seminara, iskusni markacisti, informirani su i o potrebi obavještavanja Povjerenstva o godišnjim akcijama na održavanju planinarskih putova, kako bi podaci o planinarskim putovima i markacistima bili pravovremeno osvježeni u Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u PS H-B,  te zadacima markacista u provedbi strategije planinarstva u BiH.

Sudionici su svoje dopunsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima ispita znanja, što najbolje pokazuje s kolikim uloženim trudom i spremnošću kontinuirano razvijaju svoja markacistička znanja . Zajedno s instruktorima i polaznicima Temeljnog tečaja za markaciste radili su na uređenje dijela planinarske staze u svojoj novoj ulogi voditelja markaciste.

Stručni seminar koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uspješno je završilo 2 polaznika  od prijavljenih 3, a istima  su uručene diplome o završenom ispitu i stečenom zvanju voditelj markacist.

Sudionicima želimo da što prije primjene novostečena znanja, a isto tako da standardne smjernice prenesu markacistima članovima svojih planinarskih društava, kako bi planinarski putovi bili označavani standardnim planinarskim oznakama te pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Povjerenstvo za planinarske putove PS H-B.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM