viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.03.24 @ 15:27

Na Vlašiću danas počinje trodnevna radionica i vježba „NICS Vlašić 2024“, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH. Riječ je o projektu „Poboljšanje sistema zapovijedanju incidentima sljedeće generacije(NICS)“ u Bosni i Hercegovini.

Domaćin radionice i vježbe je Uprava za civilnu zaštitu ŽSB, koja će biti i glavna logistička podrška ovom događaju. Sudjelovanje u vježbi potvrdili su pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, NATO snaga u Bosni i Hercegovini, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnici Federalne uprave za civilnu zaštitu, predstavnici Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske te predstavnici četiri županijske uprave za civilnu zaštitu FBiH. U praktičnom dijelu terenske vježbe sudjelovat će i članovi Službe za zaštitu i spašavanje s visina SBŽ-a.

OGLAS

Za potrebe izvođenja vježbe, pripremljen je poseban scenarij kojim se žele prikazati mogućnosti NICS softvera te načini njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodne i druge katastrofe, a s ciljem razmjene informacija između različitih nivoa i institucija iz oblasti sistema zaštite i spašavanja. Svrha Sistema za zapovijedanje u incidentima novije generacije, poznatog i kao NICS, a koji je rezultat NATO projekta Naukom za mir i sigurnost, jeste da olakša zajednički rad timovima za djelovanje u izvanrednim situacijama iz različitih organizacija i zemalja.

OGLAS

Sistem sadrži funkciju koja timovima omogućava da međusobno komuniciraju, vide lokacije drugih spasilačkih timova i, nezavisno od drugih, ažuriraju i dijele informacije o incidentu u stvarnom vremenu.

OGLAS
Oglasi
LM