viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 25.10.23 @ 11:20

Građani Federacije Bosne i Hercegovine će od sredine sljedeće godine moći proizvoditi struju i prodavati tu proizvedenu struju. To će značiti uspostavljanje koncepta prosumera (kupac – proizvođač).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je omogućeno nakon što je entitetski parlament ovoga ljeta konačno usvojio Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti. Međutim, primjena ovih zakona počet će tijekom sljedeće godine, jer će u međuvremenu biti potrebno izmijeniti više podzakonskih akata. Kada počne primjena spomenutih zakona, osim što će se moći prodavati viškovi proizvedene struje, neće biti potrebna dozvola za proizvodnju struje u elektranama instalirane snage do jedan megavat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno, domaćinstvo koje bude proizvodilo struju npr. u svojoj solarnoj elektrani koju instaliraju na krov kuće, garaže ili nekog drugog objekta, moći tu struju trošiti za svoje potrebe, a višak proizvedene struje će moći prodavati. Predviđeni su poticaji za one koji namjeravaju struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Bit će omogućeno formiranje energetske zajednice kao pravne osobe koju čine domaćinstva, kompanije, lokalna samouprava (grad ili općina) i javne ustanove. Zakonom su definirani svrha i kontrola ove zajednice. “Svrha je zaštita okoliša, ekonomskih ili socijalnih koristi članova ili vlasnika udjela, a ne ostvarivanje profita. Stvarnu kontrolu u energetskoj zajednici građana po principu ‘jedan član jedan glas’ imaju vlasnici udjela i/ili članovi zajednice građana koji nisu srednja ili velika pravna lica u smislu propisa kojima se uređuje oblast računovodstva i revizije”, ukazano je. Energetska zajednica će morati dobiti dozvolu Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) za obavljanje djelatnosti. Između ostalog, energetska zajednica će moći:

  • Proizvoditi struju, uključujući iz obnovljivih izvora energije;
  • Snabdijevati strujom;
  • Upravljati potrošnjom;
  • Skladištiti struju;
  • Pružati usluge punjenja električnih vozila.

U obrazloženju predloženog Zakona o električnoj energiji je naglašeno da se pojednostavljuje procedura priključenja energetskih postrojenja, instalirane snage do 23 kilovata, za proizvodnju struju iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe. Osim toga, više neće biti potrebne urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Izradi navedenih zakona doprinijeli su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM