viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.08.23 @ 19:59
OGLAS

Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine trebao bi se naći pred parlamentarcima u rujnu kada bi trebao biti i usvojen, kazao je za BHRT Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On je podsjetio da je u prošloj godini bila tematska sjednica parlamenta gdje je na zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH 5. listopada 2022. usvojen u formi nacrta Zakon o minimalnoj plaći od 1000 KM.

OGLAS

,,Novoformirana Vlada FBiH ponovila da je to jedan od strateških ciljeva. Imali smo više sastanaka sa novoimenovanom vladom, više nego sa vladom Fadila Novalića i to pokazuje da pokušavaju kreirati bolju politiku.”

OGLAS

Šatorović je napomenuo kako je sve trebalo biti završeno u sedmom mjesecu, ali sada je očekivanje da će taj set zakona i Zakon o minimalnoj plaći biti u parlamentarnoj proceduri u rujnu i da će tada biti usvojen:

OGLAS

,,Dakle trebao bi biti u primjeni od 1.1.2024. godine, i ono što je jako važno, za razliku od prijedloga Udruženja poslodavaca, na principu da poslodavci mogu povećati plaću do 400 KM, uz olakšavanja plaćanja određenih doprinosa, razlika između zakonskog rješenja našeg i poslodavaca je da će svaki poslodavac imati tu obavezu, neće biti prepušteno na volju ili milost i nemilost”.

Podsjetio je na odluku o isplati jednokratne pomoći, te da mnoge kompanije koje nemaju organizirane sindikate nisu radnicima isplaćivali pomoć, a nisu morali plaćati poreze na to.

,,Razlika između nas i njih je što mi hoćemo sustavno rješenje, dugoročno i koje će garantirati primjenu, ne želimo konfuziju među radnicima. Kako je nazvan poluljano “Zakon o povećanju plaća od 400KM”, i kada otvorite to zakonsko rješenje ne vidite nigdje priču o povećanju plaća radnicima. Ostavlja se mogućnost, što je moglo se desiti, da onaj dio koji dobivaju u kovertama samo bude legaliziran i da bude isplaćivan preko računa. Nismo imali garanciju da će poslodavci koji imaju prijavljene radnike na 1000 KM, da ih neće odjaviti te radnike prijaviti na 600 i podići ovih 400 i imati neke subvencije.”

Šatorović je naglasio da potponu vjeruje novoj Vladi FBiH dok se ne dokaže suprotno, te da obećanje o zakonskom rješenju do kraja godine stoji.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM