viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.10.23 @ 16:59

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u Federaciji Bosne i Hercegovine – nitko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”, a procjene pokazuju da je više od 60 posto proizvodnje i prometa tržišno nekontrolirano.

No, čini se kako je odzvonilo neograničenom radu “veselih strojeva”, jer je FBiH korak bliže ka donošenju propisa u ovoj oblasti. Tako će se domaćini koji godišnje proizvedu 40 litara čistog alkohola, odnosno 100 litara jakog alkoholnog pića, dakle rakije, morati upisati u Registar proizvođača. Predviđa to Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima koji je prošlog tjedna usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

OGLAS

“Rakija od voća može se zaslađivati kako bi se zaokružio konačni okus. Međutim, konačni proizvod ne smije sadržavati više od 18 grama sladila po litri, izraženog kao invertni šećer”, stoji pored ostalog u usvojenom Nacrtu.

OGLAS

Jedan od glavnih razloga za donošenje ovog zakona je i nepostojanje posebnog propisa – lex specijalis, koji regulira ovu oblast.

OGLAS

“Na području FBiH proizvode se, prije svega, voćne rakije, te je velika zainteresiranost proizvođača voća, a također i grožđa, da se osiguraju zakonski uvjeti odnosno donesu propisi kojim će se regulirati proizvodnja i promet prije svega rakija, ali i drugih jakih alkoholnih pića”, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Značajan dio proizvodnje rakija u FBiH se obavlja na tradicionalan način, bez standardizacije kvaliteta. One se uglavnom prodaju u rinfuznom stanju i van “legalnih” tokova. Međutim, ova proizvodnja može biti perspektivna, uz poboljšanja putem udruženja proizvođača, a zatim i kroz zaštitu geografskog porijekla.

Ovom regulativom se omogućava da fizičke osobe destilat koji prevazilazi njihove potrebe, mogu legalno prodati drugom proizvođaču destilata, odnosno jakog alkoholnog pića. Omogućava se i praćenje svih tokova cjelokupnog procesa proizvodnje jakog alkoholnog pića, od osnovne sirovine za proizvodnju, do konačno upakovanog proizvoda, čime se garantirabporijeklo i kvalitet.

Zakonom se predviđa uređenje proizvodnje jakih alkoholnih pića, registracija proizvođača, kvalitet proizvoda, zaštita geografskih oznaka, deklariranje i promet jakih alkoholnih pića, nadležnosti u provođenju ovog zakona, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značaja za jaka alkoholna pića.

Nacrt zakona treba potvrditi i Dom naroda Federacije BiH nakon čega će isti biti upućen u javnu raspravu i pripremljen kao Prijedlog, navodi Agroklub.

Oglasi
LM